Szilárda
-4 °C
2 °C

A Fidesz Gyurcsány segítségét kéri a felvételizők érdekében

2005.08.11. 18:45
Jövőre már magasabb minimumpontszám kell a sikeres felvételihez. Magyar Bálint biztonságosabbá tetteti az érettségitételek kiküldését, és bevonja a jegyzőket. Az ellenzék szerint a be nem töltött keretszámok terhére rendezhető lenne azoknak a fiataloknak a továbbtanulása, akik az "igazságtalan, esélyegyenlőtlenséget okozó pontszámítás miatt" nem nyertek felvételt, és ez többletpénzbe sem kerülne.

Magyar Bálint oktatási miniszter csütörtökön bejelentette, mely pontokon változtatják meg jövőre a felvételi szisztémát. A tervek szerint 2006-ban már nem húsz, hanem csak tíz plusz pont adnak a nyelvvizsgáért. A felvételihez szükséges minimális ponthatárt 72-ről 78-ra emelik.

Top secret
Az iskolák jövőre már a jegyzői hivatalban veszik át a tételírás napján az érettségi feladatokat, amelyek így csak rövid ideig - fél-egy napig - lennének a hivatalban. Bővebben> >

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda adatai szerint a 62 ezer államilag finanszírozott helyre csupán valamivel több mint 59 ezer hallgatót vettek fel, így közel háromezer - ezek között ezer főiskolai, egyetemi - hely maradt betöltetlenül - mondta Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Lapítva, lopakodva"

Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi eljárásról szóló rendelet felhatalmazza a minisztert arra, hogy az új vizsgarendszer bevezetésével összefüggésben, az egyenlő bánásmód biztosítása érdekében, döntsön az államilag finanszírozott keretszámok bővítéséről, hogy ellensúlyozza az új rendszerben vizsgázókat érő esetleges hátrányokat.

"A Fidesz azzal a kéréssel fordul a miniszterelnökhöz, Gyurcsány Ferenchez, hogy intézkedjen sürgősen arról, hogy Magyar Bálint a kormányrendeletnek megfelelően járjon el, szólítsa fel a miniszterét arra, hogy tegyen eleget a felhatalmazásnak, ami ebben a rendeletben megfogalmazódik, és orvosolja azoknak a diákoknak a problémáját, akik az igazságtalan pontszámítás miatt nem kerültek be a rendszerbe" - mondta Sió László. Hangsúlyozta: még a lehetséges hallgatói létszámot sem töltötték ki, a tárca ehelyett "lapítva, lopakodva" átterelte a diákokat a költségtérítéses képzésbe.

Átlagos eset

A politikus a sajtótájékoztatóra meghívott egy idén érettségizett fiatal lányt, Schneider Andreát, aki elmondta, hogy tíz ponttal többet kapott volna ugyanazért a teljesítményért, ha tavaly érettségizik, és így három állami finanszírozású képzésre is bejuthatott volna, így viszont nem vették fel sehová.

Mint mondta, a Szent László Gimnáziumban tett középfokú érettségit kémiából, emelt szintűt pedig biológiából, mindkettőt jelesre értékelték, ugyanakkor a százalékszámítás miatt az egyikre 28, a másikra 34 pontot kapott. Hozzátette: ha tavaly érettségizett volna, akkor a kémia jelesre a maximális 30 pontot kapta volna, amely megduplázva hatvan pontot ér, a biológia emelt szintű vizsgán pedig elég lett volna 33 százalékot teljesítenie, hogy megkapja a maximális 67 pontot. Így 117 pont helyett, 127 pontot ért volna el, amellyel bekerülhetett volna felvételi lapon megjelölt Semmelweis Egyetem gyógyszerész szakára, illetve az ELTE biológiai, vagy környezettudomány szakára is.

Sió László közölte: a fiatalt lányt a Fideszhez érkezett levelek írói közül választották ki, mert esete átlagos és jellemző problémákat tár fel. Ugyanakkor hozzátette: az MSZP "hírszerzőinek üzeni", lehet, hogy találnak a lány felmenői, vagy ismerősei között fideszest, vagy polgári körös vezetőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!