Mátyás
-6 °C
1 °C

Jövőre 500 pont érhető el a felvételin

2006.08.17. 07:53
Jövőre az eddigi 144 helyett maximum 500 pontot lehet majd elérni az egyetemi felvételiken, de a rendszer lényege nem változik – értesült a Népszabadság.

A Népszabadság szerint az oktatási tárcánál már készül az a rendelet, amely a két éve bevezetett 120+24 pontos felvételi rendszert egy 500-as skálára változtatná meg.

Az új rendszerben maximum 200 hozott pontot, 200 szerzett pontot és 100 pluszpontot lehet majd elérni. A hozott pontokat – ahogy eddig – a középiskola utolsó két év végi osztályzataiból számítják öt tantárgyból.

A változás értelme leginkább a közös érettségi-felvételi vizsgákon szerzett pontoknál látható. Eddig az elért eredményeket százalékban értékelték, majd azokat váltották át osztályzatokra, illetve felvételi pontokra.

Jövőre a diák annyi pontot kap az érettségin, ahány százalékot elért – a továbbtanuláshoz szükséges vizsgákért így maximum 100-100 pontot lehet majd kapni. Ha valakinek csak egy tárgyból kell érettségiznie, pontjait megduplázzák.

A felvételin 100 pluszpont érhető el. A legalább 30 százalékosra teljesített emelt szintű érettségiért 40 pont, a középfokú C típusú nyelvvizsgáért 40 pont, a felsőfokúért 50 pont adható. Hiába lesz azonban valakinek két emeltszintű érettségije és egy középfokú nyelvvizsgája (ami 120 pontot érne), a felvételin akkor is csak maximum 100 pluszpont adható.

A most készülő javaslat semmilyen lényegi változást nem hozna a pontszámítás rendszerébe - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A belső arányok továbbra is megmaradnának, az új rendszer átláthatóbban, pontosabban tükrözné a diákok teljesítményét. A javaslatról az OKM szeptemberben részletes egyeztetést kezd a szakmai szervezetekkel - olvasható a közleményben.