Jolán
2 °C
4 °C

Tovább csökkent a felvételizők száma

2008.03.31. 17:10
Összesen 96 ezren jelentkeztek egyetemre és főiskolára a 2008/2009-es tanévre, 12 ezerrel kevesebben, mint tavaly, közölte Hiller István hétfői sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője bejelentette: a február 15-ig jelentkezők számát ezentúl március 25. és április 5. között nyilvánosságra hozzák azért, hogy elkerüljék a "véletlen félreértéseket, illetve a tudatos félremagyarázásokat".

Tovább folytatódott a felsőoktatásba jelentkezők számának 2004 óta tartó csökkenése. Míg 2006-ban 129 ezren, 2007-ben valamivel több mint 108 ezren akartak bejutni valamelyik felsőoktatási intézménybe, idén 96 ezren adták be jelentkezésüket.

A csökkenés oka részben az, hogy 2004-ben elindult a világnyelv program nevű ötéves gimnáziumi képzés. Ebben jelenleg 13 ezer középiskolás vesz részt, akik csak jövőre fognak érettségizni.

További 10 ezer diák valamilyen felsőfokú szakképzést, illetve egyéb továbbtanulási módot választott (ez 13 százalékkal több mint tavaly), becslések szerint 3-600 érettségiző pedig külföldön folytatja a tanulmányait - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

A 96 ezer felvételizőből egyébként 5200-an a diplomások számára meghirdetett mesterképzésekre jelentkeztek. A 3500 államilag finanszírozott helyre 12 ezer 300 jelentkezés érkezett, vagyis egy pályázó több szakot is bejelölt - mondta a szakállamtitkár.

A nyári érettségire összesen 125 ezer diák jelentkezett. A 96 ezer felvételizőből 42 ezer 200-an akarják idén letenni a vizsgát, a többi 53 ezer fiatal valószínűleg már korábban leérettségizett.

Az érettségi eredmény, a nyelvvizsga bizonyítványok és egyéb dokumentumok másolatát legkésőbb július 10-ig pótolhatják a felvételiző diákok. Eddig az időpontig egyébként egyszeri alkalommal még módosíthatják a jelentkezés sorrendjét, utána viszont már nem lehet. Ha a jelentkezési lapon ezt kérték, a diákokat SMS-ben értesítik majd az éppen aktuális felvételi információkról és persze az eredményekről is, a ponthatárok meghúzásának napján. Ez idén július 24-én lesz.

Fidesz: Szándékosan titkolták el a felvételizők számát

Ebben az évtizedben először csökkent 100 ezer alá a felsőoktatási intézményekbe felvételizők száma, ez 12 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi szám.

A Fidesz szerint ez azt jelenti, hogy 2006 óta több mint 30 ezer potenciális tehetséget riasztottak el a továbbtanulástól.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány a 2006-os országgyűlési választások előtt az államháztartási adatokat titkolta el, így a választók nem kaphattak képet az ország valós állapotáról, és ugyanez történt a szociális népszavazás esetében is: elodázva hozták nyilvánosságra a felsőoktatásba jelentkezők számát.

A népszavazás győzelme a magyar fiatalok győzelme, ugyanis a tandíj eltörlése után már nem a szülők pénztárcájától, hanem a diákok tehetségétől függ a továbbtanulás lehetősége, áll a párt közleményében.

A Fidesz korábban is azzal vádolta az oktatási minisztert, hogy a tandíjról szóló népszavazás előtt szándékosan visszatartja a felvételizők statisztikáit. A csökkenés ugyanis az ellenzéki párt szerint azt mutatja, hogy egyre több fiatalt tart vissza a továbbtanulástól a tandíj.

Ezt az összefüggést a tárca akkor is cáfolta. Hiller István bejelentette: a február 15-ig jelentkezők számát ezentúl március 25. és április 5. között nyilvánosságra hozzák azért, hogy elkerüljék a "véletlen félreértéseket, illetve a tudatos félremagyarázásokat".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?