Oszkár
20 °C
29 °C

A felvételizők négy százaléka nem jut be sehova

2008.07.25. 16:50
Több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, a műszaki képzésre és az egészségügyi szakterületre, miután csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzésről - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár. Az idén háromszor annyi hátrányos helyzetű hallgató veheti igénybe a Katapult Mentorprogram segítségét, mint tavaly.

Az idén a vidéki főiskolák is viszonylag jól fel tudták tölteni helyeiket. A kormány ugyanis csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosított át a felsőfokú szakképzés 12 500-as keretszámából, mondta Manherz Károly. Tavaly ugyanis több helyről jelezték, hogy nagyon kevés hallgatót tudtak csak felvenni, s ez finanszírozási problémát okoz.

Négy-öt olyan alapképzés van, ami nem tud majd elindulni. Manherz Károly példaként említette a szombathelyi főiskola francia-olasz szakát. A felvételi ponthatárok meghúzása után a mintegy 97 ezer jelentkező közül 80 924-et már biztosan felvettek - mondta el Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője.

Államilag támogatott képzésre összesen 52 618-an, nappali alapképzésre 38 658-an kerültek be. Ez utóbbi adat szinte megegyezik a tavalyival. Mesterképzésre 1943 hallgatót vettek fel az első körben, költségtérítéses képzésre 28 306 diákot.

Összesen 4902 felvételiző igényelt többletpontot szociálisan hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete miatt, mondta Reiber Gabriella, a Katapult Mentorprogram kommunikációs szakértője. Le nem zárult kutatások alapján a programban tavaly 15 százalék volt a romák aránya. Ez a harmincszorosa a 0,5 százaléknak, ami a felsőoktatásban a romák aránya.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ hivatalos adatai szerint az idén 1246 hátrányos helyzetű hallgató került be az Oktatási és Kulturális Minisztérium Katapult Mentorprogramjába. Ez a 2007-es adat háromszorosa, akkor 400-an kezdhették meg úgy felsőfokú tanulmányaikat, hogy mentori segítséget vettek igénybe.

Akinek most nem sikerült a felvételi, azok a pótfelvételin próbálkozhatnak: 2200 képzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények, a jelentkezési határidő augusztus 13. A pótfelvételire az is benyújthat kérelmet, aki a tavaszi eljárásban egyáltalán nem jelentkezett. Jelentkezni egy intézmény egy képzésére lehet, a jelentkezési lap a felsőoktatási intézményekben érhető el.

Manherz Károly azt mondta, arra számít a tavalyi adatok alapján, hogy a pótfelvételik után még 8-10 ezerrel bővül a felvettek száma. Az összes jelentkezőből mintegy négyezren lesznek így azok, akik egyáltalán nem jutnak be.