Ábrahám
17 °C
29 °C

Jövőre még nem változik a felvételi pontrendszer

2006.09.26. 19:43
Nem kell változásra számítaniuk a jövőre felvételiző diákoknak a felvételi pontok számításában. Kilencezer forintra emelkedik viszont a jelentkezésekért fizetendő összeg, ezért azonban három helyre lehet majd kérelmet benyújtani.

A korábbi hírekkel ellentétben nem jövőre, csak 2008-tól változik a felvételi pontok számításának módszere. Akik 2007-ben felvételiznek azoknál a pontozási rendszer megmarad: 120+24 pontot lehet majd a felvételi során elérni - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

A pontszámításban 2008-tól léphet életbe a 200+200+100 pontos számítási rendszer. Ekkortól lehet mesterszakokra jelentkezni, jövőre elsősorban csak a műszaki és informatikai területen - mondta Manherz Károly.

A három évvel korábban alapképzésre felvettek 35 százaléka léphet tovább mesterképzésre. Az intézmények pályáznak majd ezekre a helyekre, és a miniszter dönt a keretszámokról.

A mesterszakokra elbeszélgetés vagy írásbeli teszt után lehet bejutni. Ezért száz pontot lehet majd szerezni. Ezeket a hallgatókat az intézmények fogják rangsorolni, s hozzák meg felvételükről a döntést.

A felvételi jelentkezésért 9 ezer forintot kell 2007-ben fizetni, ezért azonban három helyre lehet kérelmet benyújtani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok átlagos 2,9 helyre jelentkeznek.

A módosítások várhatóan októberben kerülnek kormány elé - mondta Manherz Károly.