Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövőre még nem változik a felvételi pontrendszer

2006.09.26. 19:43
Nem kell változásra számítaniuk a jövőre felvételiző diákoknak a felvételi pontok számításában. Kilencezer forintra emelkedik viszont a jelentkezésekért fizetendő összeg, ezért azonban három helyre lehet majd kérelmet benyújtani.

A korábbi hírekkel ellentétben nem jövőre, csak 2008-tól változik a felvételi pontok számításának módszere. Akik 2007-ben felvételiznek azoknál a pontozási rendszer megmarad: 120+24 pontot lehet majd a felvételi során elérni - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

A pontszámításban 2008-tól léphet életbe a 200+200+100 pontos számítási rendszer. Ekkortól lehet mesterszakokra jelentkezni, jövőre elsősorban csak a műszaki és informatikai területen - mondta Manherz Károly.

A három évvel korábban alapképzésre felvettek 35 százaléka léphet tovább mesterképzésre. Az intézmények pályáznak majd ezekre a helyekre, és a miniszter dönt a keretszámokról.

A mesterszakokra elbeszélgetés vagy írásbeli teszt után lehet bejutni. Ezért száz pontot lehet majd szerezni. Ezeket a hallgatókat az intézmények fogják rangsorolni, s hozzák meg felvételükről a döntést.

A felvételi jelentkezésért 9 ezer forintot kell 2007-ben fizetni, ezért azonban három helyre lehet kérelmet benyújtani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok átlagos 2,9 helyre jelentkeznek.

A módosítások várhatóan októberben kerülnek kormány elé - mondta Manherz Károly.