Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Légy olimpiai bajnok, bárhová bekerülsz

2001.02.01. 10:04
Még egy hónap áll a továbbtanulni vágyók rendelkezésére, hogy olimpiai bajnokká küzdjék magukat, ezzel ugyanis az új felvételi szabályzat szerint bármelyik általuk választott intézménybe joguk van felvételi nélkül beiratkozni. A többi érettségizett földi halandónak a kérelmeket március 1-jéig kell eljuttatnia a felsőoktatási intézményekbe.
Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI) adatai szerint idén a változtatások részben technikai jellegűek, részben pedig a felvételi rendszer egyszerűsítését, áttekinthetőségét segítik elő.

Maximum 106 pontot kaphat a felvételiző
Eszerint 2001-ben minden felsőoktatási intézmény kötelező módon 120 pontos rendszert alkalmaz a felvételi eredmény meghatározásakor, és a felvételi során a megszerzett pontok fele, vagyis legkevesebb hatvan pont kell ahhoz, hogy a jogszabály szerint a pályázó bejuthasson. Ez a minimum vonatkozik az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzésre is.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően, amikor is az eredeti dokumentumokat kellett beküldeni, mostantól az intézmények kizárólag fénymásolatban kérhetnek igazolásokat.

A felvételi eljárás során legfeljebb hat többletpontot lehet kapni: ebbe csak egy nyelvviszgát számítanak bele, a többi többletpontot a felsőfokú szakmai képzettségért vagy sportteljesítményért kaphatja a pályázó.

Újdonság az is, hogy az olimpiai bajnokok teljes felvételi mentességet élveznek a címük megszerzését követő öt évig, bármely általuk választott felsőoktatási intézményben - áll a Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatójában.

140 ezer felvételizőt várnak
Idén 55 ezer hallgatót várnak az egyetemek, főiskolák államilag finanszírozott képzésre, míg 48 ezren nappali, kétezren esti, ötezren pedig levelező tagozaton kezdhetik meg tanulmányaikat.

A várakozások szerint az előző évek növekvő tendenciája folytatódik, és a felvételi kérelmet benyújtók száma meghaladhatja a 140 ezret. Nappali tagozatra várhatóan 80 ezren jelentkeznek majd.

Az Oktatási Minisztérium illetékese az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: felvételi kérelmet az előző évek gyakorlatának megfelelően idén is korlátlan számú helyre nyújthatnak be a diákok.

A lapok kitöltése során már az integrált egyetemek és főiskolák karait, illetve szakait kell feltüntetniük a továbbtanulni vágyóknak.

A felvételi eljárás díja jelentkezésenként 2 500 forint.

A legnépszerűbb karok

Az OFFI statisztikája szerint a négy magyarországi orvostudományi egyetem általános orvosi képzésére jelentkezőknek átlagosan csak mintegy húsz százalékát veszik fel, azaz ötszörös a túljelentkezés.

A jogászképzésre jelentkezőknek 11 százaléka kerül be, azaz tízszeres a túljelentkezés.

Az agrármérnök képzésre jelentkezőknek közel harmadát, 27%-át veszik fel a megjelölt intézménybe. Legnagyobb a túljelentkezés a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karára, ahol a jelentkezőknek csupán 16%-a jut be.

A műszaki informatikai képzésre jelentkezőknek 38%-át veszik fel. Ez szinte az egyetlen ág egyelőre, melyet nem érint az elnőiesedés tendenciája: a jelentkezőknek kilencven százaléka fiú, a lányok 11 százalékát veszik fel.

A közgazdasági szakokra jelentkezők 16%-át veszik fel, továbbra is a Közgáz Budapest a legnépszerűbb a gazdasági ismereteket oktató intézmények között.

A bölcsészettudományi karokon - ha a két legnépszerűbb szakot, a magyart és a történelmet vizsgáljuk -, megállapíthatjuk, hogy körülbelül ötszörös a túljelentkezés. A nyelvtanári szakokra is mintegy ötszörös a túljelentkezés. Legnagyobb az ELTE-re (a jelentkezők 14%-át veszik fel), és legkisebb a Miskolci Egyetemre (a jelentkezők 34%-át felveszik).