Nem lesz nyári pótfelvételi

2001.02.22. 17:33
Az Oktatási Minisztérium(OM) döntése alapján a felsőoktatási intézmények idén még a januárban meghirdetett szakokon sem tarthatnak pótfelvételi vizsgákat. A minisztérium szerint már közzétették az induló szakok listáját, ezért nincs szükség a nyári felvételi vizsgára. Tették mindezt egy héttel a jelentkezési határidő lejárta előtt egy héttel - adta hírül a Magyar Hírlap.
A felsőoktatási intézményeken továbbtanulni szándékozónak még egy hetük van a jelentkezési lapjaik leadására. Aki március elsejéig nem jelentkezik valamely intézménybe, az idén már végleg kimarad. Az Oktatási Minisztérium döntése alapján egyfordulós felvételi vizsgát tartanak nyár elején az egyetemek és főiskolák.

Nem lesz, mert nem kell

,,Jogilag sehol sincs rögzítve, hogy pótfelvételit kellene tartani" - indokolta a tárca döntését Szövényi Zsolt az oktatási minisztérium felsőoktatási főosztályvezető-helyettese. A választható szakok 96 százalékáról szóló információk megjelentek a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban. A könyvben megtalálhatók a télen induló keresztféléves képzéssel kapcsolatos tudnivalók is. Azok az újonnan induló szakok, amelyek 2000 szeptemberében még nem léteztek, vagy nem voltak akkreditálva, a nyomdai átfutás határideje miatt kimaradtak a kiadványból. Szövényi szerint ez sem okozhat problémát, mert a később induló szakokat január 24-én meghirdették a napilapokban, illetve a róluk szóló információk megtalálhatók az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda(OFI) honlapján is.

A minisztérium azt sem ítéli problémásnak, hogy egy héttel a határidő lejárta előtt derült ki, hogy idén nincs pótfelvételi. Szerintük ennek a felvételiztetési formának nem alakult ki a szokásrendszere, és a tájékoztatók is úgy jelentek meg, hogy csak a nyár elején esedékes felvételi vizsgákat jelölték meg bennük.

Költségtérítéssel bárki felvehető

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy ítélik meg, hogy idén is százötvenezer körül lesz a jelentkezők száma, ami átlagosan 2,5-szeres túljelentkezést jelent intézményenként. Egyébként az iskoláknak joguk van arra, hogy kapacitásukhoz mérten annyi költségtérítéses hallgatót vegyenek fel, az államilag támogatottak mellett, amennyinek a képzését meg tudják oldani.

Az egyetemek, amelyek eddig pótfelvételi vizsgákat tartottak az önköltséges oktatásra jelentkezőknek, most kénytelenek átállni az új rendszerre. A problémát úgy oldják meg, hogy már első körben olyan ponthatárokat állapítanak meg, amellyel elegendő számú diákot fel tudnak venni. Aki pedig kimarad, annak nincs más lehetősége, csak a téli keresztféléves képzésre való jelentkezés, vagy várni egy évig.  • Hírek
  • Hírek