Véget értek a felvételik

2000.07.12. 23:00
Véget értek az egyetemi, főiskolai felvételik. A 142 ezer felvételiző egy hét múlva tudhatja meg az eredményt: a ponthúzó értekezletet július 20-án tartják.
Véget értek a felvételik
Egy hét múlva eredmény
Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI) jelentéséből kiderül: jelentősen nőtt a jelentkezők száma a környezetvédelemmel kapcsolatos szakokon - a tavalyinál 38 %-kal többen jelentkeztek, a mérnök-képzésben (7 %-kal), valamint a humán és természettudományi nem tanári szakokon és az informatikával kapcsolatos szakokon (3-3 %-kal). Több mint 30 %-kal emelkedett az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésre jelentkezők száma.

Az OFFI adatai szerint a szakterületi arányok nem változtak az elmúlt évekhez viszonyítva. A túljelentkezés továbbra is a művészeti területen a legmagasabb (5-szörös), ezt követi a jogi- és igazgatási jellegű képzés, ahol 3,8-szoros a túljelentkezés.

Az egyetemi egészségügyi képzésben továbbra is közel 3 jelentkező adott be jelentkezési lapot egy helyre. Mintegy 2,5-szeres a túljelentkezés a közgazdasági és menedzser jellegű képzésben, valamint a humán és természettudományi nem tanári szakok esetében.

Ha az összes beadott jelentkezést vizsgáljuk, akkor a jogi- és igazgatási jellegű képzésnél több mint 9-szeres, egyetemi szintű egészségügyi képzésnél pedig több mint 6-szoros a jelentkezési arány.

Az elmúlt évhez viszonyítva jelentősen nőtt a jelentkezők száma a környezetvédelemmel kapcsolatos szakokon (38 %-kal), a mérnökképzésben (7 %-kal), valamint a humán és természettudományi nem tanári szakokon és az informatikával kapcsolatos szakokon (3-3 %-kal). Több mint 30 %-kal nőtt az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésre jelentkezők száma.

A ponthatárokat július 21-től az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI) honlapján www.felvi.hu címen nézhetik meg a jelentkezők. Az intézmények július 24-től értesítik a diákokat a felvételi eredményekről.

Háttér
Idén nappali alapképzésen 43500, esti és levelező képzésen 9 ezer, akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésen 2500 finanszírozott helyre lehetett pályázni.

A 80 ezer jelentkező 52 %-a első helyen egyetemi szintű képzésre, 48 %-a pedig főiskolai szintű képzésre jelentkezett.

Az MTI emlékeztet rá: a felsőoktatási intézmények az idén még saját hatáskörben döntenek arról, hogy a felvételik során milyen értékelési rendszert alkalmaznak. A tervek szerint jövőre állítják vissza az egységes 120 pontos számítási rendszert.

Azokon a szakokon, amelyeken államilag finanszírozott és költségtérítéses képzést is indítanak, a költségtérítéses képzpés ponthatára legfeljebb tíz százalékkal lehet alacsonyabb, mint az államilag finanszírozotté. Nem vehető fel felsőoktatási intézménybe az, aki nem éri el az adott szakon alkalmazott pontozási rendszerben a 60 százalékos teljesítményt - 120 pontból legkevesebb 72-t.

Amennyiben a felvételiző pontjai kapcsán reklamálni akar, nyolc napon belül nyújthat be jogorvoslati kérelmet. Az egyetem, főiskola vezetőjének 15 napon belül kell döntést hoznia.

Akinek most nem sikerült a felvételije, a pótfelvételiken - a jelentkezési határidő augusztus 7. - próbálkozhat újra.

A nyári felvételin azonban minden jelentkező már csak egy helyre adhat be felvételi lapot. A lehetőségekről július 22. után kapnak tájékoztatást az érdeklődők az OFFI-nál.

Az intézmények az idén is várhatóan több ezer költségtérítéses képzési formát hirdetnek meg.

Nappali összehasonlító adatok a jelentkezésekről szakmai csoportok szerint
1. Sorrend az első jelentkezések növekedésének aránya alapján, 1999=100 %
Környezetvédelemmel kapcsolatos szakok 138%
Mérnökképzés 107%
Humán és természettudományi nem tanári szakok 103%
Informatikával kapcsolatos szakok 103%
Művészeti képzés 103%
Közgazdasági és menedzser jellegű szakok 102%
Agrárképzés 102%
Tanárképző főiskolák 102%


  • Biztosítás