Alfréd
-3 °C
3 °C

Felvételi: húzzák a vonalat

2003.07.22. 23:50
A legtöbben jogászok és közgazdászok szeretnének lenni, a művészpályára készülők bizonytalanok a felvételi sikerét illetően, kis településeken a rendvédelmi diploma népszerű.
Kedd késő éjjel derültek ki az idei felvételi ponthatárok. A ponthatárok elsőként az iroda internetes címén, a www.felvi.hu-n lesznek olvashatók, azok pedig, akik külön kérték, SMS-ben is értesítést kapnak.

Magabiztos jogászok, bizonytalan művészek
A végzős és vidéki diákok optimistábbak a felvételi sikerét illetően, mint a fiatalabb és fővárosi társaik - állapítja meg a Felvételi Információs Szolgálat középiskolások között végzett felmérése. A legmagabiztosabban a jogi pályára (83 pont) készülők vágtak neki a felvételinek, míg a leendő művészek bizonytalanok a felvételi sikerét illetően (70 pont).
A budapesti diákok az átlagosnál gyakrabban készülnek műszaki pályákra, míg a vidéki nagyvárosokban az orvosi pálya az átlagosnál népszerűbb. A kisebb települések középiskoláiba járók körében a tanári és katonai, rendvédelmi pályák a kedveltek. A közgazdász, a bölcsész és a művészeti pályák különösen vonzóak a Nyugat-Dunántúlról érkező diákoknak, az orvosi, a kommunikációs és műszaki pályák a Dél-Alföldön.

Egy héten belül postázzák

A ponthatárokat számítógépes program állapítja meg, amely egyszerre vizsgálja az összes szakot, jelentkezőt és pontszámot. A válogatást a legjobbakkal, az adott szakon legtöbb pontot elértekkel kezdi. A program megállapítja, hol van az általuk felállított rangsorban az első olyan jelentkezési hely, ahová az eredményeik alapján felvételt nyernek, a többi helyről pedig törli a jelentkezésük, így oda bekerülhetnek mások. A felsőoktatási intézményeknek a vonalhúzás utáni egy héten belül kell postázniuk a felvételi döntésről szóló értesítőket a jelentkezőknek.

Az idei felsőoktatási felvételi adatok azt mutatják, hogy a 160 ezer felvételiző több mint egyharmada első helyen költségtérítéses képzésre adta be a jelentkezését, ami az előző évihez képest 6 százalékos emelkedést jelent. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda adatai szerint utóbbiakon belül azonban mindössze 6,2 százalék azoknak az aránya, akik nappali alapképzésre beadott első helyes jelentkezés esetén vállalták a költségtérítéses formát.

A jogász és közgazdász szakok a legnépszerűbbek

A nappali tagozatos képzésre jelentkezők számának folyamatos növekedése mellett mind a felsőfokú szakképzésre, mind a kiegészítő alapképzésre jelentkezők száma is emelkedik az utóbbi években. A jelentkezők csaknem 17 százaléka nem alapképzés formájában kíván idén továbbtanulni. Az idei évben is a jogász és közgazdász szakok bizonyultak a legnépszerűbbnek. Az ELTE Állam- és Jogtudományi karán már 93 ponttal felvételt nyerhet a jelentkező a jogász szakra, a levelező társadalombiztosítás szakon viszont annak ellenére, hogy ez a képzés költségtérítéses, már 101 pont a határ. Pécsen 89 pontot kell teljesíteni a jogászaspiránsoknak. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemre jelentkezetteknek 98 pontot kellett elérniük ahhoz, hogy közgazdásznak tanulhassanak.