Valér
4 °C
8 °C

Nyári felvételi hétszáz szakra

2003.07.29. 10:17
Hétszáz szak négy-ötezer helyére hirdettek meg az egyetemek, főiskolák pótfelvételit A jelentkezés augusztus 8-án zárul le. Idén először államilag finanszírozott helyre is várják a jelentkezőket. A költségtérítéses képzés keretében a leendő repülőmérnököknek kell a legtöbbet fizetniük, legkevesebbért a jövő óvópedagógusai szerezhetnek diplomát.
A felsőoktatási intézmények harmincötezer pótfelvételi lapot igényeltek. A felvételin elbukó ötvenötezer jelentkezőnek várhatóan a húsz százaléka próbál bekerülni augusztusban a négy-ötezer hely valamelyikére.

A hétszáz szakra meghirdetett felvételi eljárás könnyebbnek ígérkezik a koranyári felvételinél. Az egyetemekre van bízva, hogy a jelöltnek levélben felajánlanak egy költségtérítéses helyet. Figyelembe vehetik a 2003-as felvételin elért eredményeket, beszámíthatják a diploma minősítését, és szóbeli elbeszélgetést is tarthatnak. Ekkor már csak egy intézmény egy szakára lehet jelentkezni, ezek hétszázas listája letölthető az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapjáról. A jelentkezési határidő augusztus 8-a. Az egyetemek és főiskolák csak azoknak a jelentkezését fogadják el, akik idén nem jelentkeztek sehová, vagy nem nyertek felvételt egyetlen intézménybe sem.

A költségtérítéses szakok mellett, idén először, kétezer államilag finanszírozott helyre is várják a jelentkezőket. Ezekre a helyekre a már pedagógus oklevéllel rendelkezők nyújthatják be felvételi kérelmüket - adja hírül az MTI.

A nyári felvételikre külön A típusú, nyári felvételi címet viselő jelentkezési lap készült. A felvételt ennek, valamint egy B jelű jelentkezési lapnak a kitöltésével és beadásával kell kérni. A jelentkezési lapokat térítésmentesen szerezhetik be az érintettek a felvételt hirdető felsőoktatási intézményeknél. Az A és B típusú jelentkezési lapokat közvetlenül a felsőoktatási intézményekhez kell küldeni. A felvételi ára jelentkezésenként 3000 forint.

A költségtérítéses képzés keretében azoknak kell a legtöbbet fizetniük, akik repülőmérnökök szeretnének lenni. Nekik félévente egymillió hatszázötvenezerért kell utalniuk a Nyíregyházi Főiskola számlaszámára. A Semmelweis Egyetem egymillió százharmincezerért képzi az informatikus egészségügyi menedzsereket, a Debreceni Egyetem pedig nyolcszázötvenezerért az általános orvosokat és a fogorvosokat.

Legkevesebbet a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán kell fizetni az óvópedagógusi végzettségért - félévente negyvenkétezerötszáz forintot. Nem vészes a Miskolci Egyetem anyagmérnöki és kohómérnöki diplomájának ára sem, amely a tanulásra szánt idő mellett hat havonta ötvenezerbe kerül. Az más kérdés, hogy az oklevél megvédése után, annak értéktelensége miatt, a frissdiplomás azonnal más képzés után nézhet.