Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hibás felvételi hat középiskolában

2006.01.30. 20:19
Tévedésből a csütörtzöki pótfelvételit töltették ki hat középiskolában a felvételizők. Őket nem érte kár, 330 középiskolába azonban új felvételi póttételeket kell kiküldnei.

Rossz borítékot bontottak ki és más felvételi feladatsort töltöttek ki hat iskolában a diákok a szombati középiskolai magyar felvételiknél, erősítette meg az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) igazgatója az MTI értesülését hétfőn. A diákok vizsgái ettől függetlenül érvényesek.

Az érintett középiskolákban - a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, a paksi Vak Bottyán Gimnáziumban, a kecskeméti Szentgyörgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskolában, a dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközép- és Szakiskolában és a péceli Ráday Pál Gimnáziumban - a csütörtöki pótfelvételi kérdéseit kapták meg.

Pósfai Péter, az OKÉV igazgatója arra vonatkozóan nem tudott pontos számot mondani, hogy hány diákot érint az eset, mivel a rossz csomagot bontó középiskolákban is volt, aki jó feladatsort írt, míg mások a pótfelvételi példákat kapták.

Az OKÉV vezetője érthetetlennek nevezte a tévedést, mert mint mondta, a felvételi példák olyan átlátszó csomagolásban vannak, mint az érettségi feladatok. Már a csomagoláson feltűnő, nagy betűkkel van feltűntetve a dátum.

A rossz vizsgát kitöltő diákok véleménye sezrint sem jobban, sem rosszabbul nem járhattak, mivel az eredeti és a pótló sor azonos nehézségű. A csütörtöki pótvizsgákra magyar nyelvből le kell cserélni a nyolcadikosok példáit 330 középiskolában.

Az OKÉV vizsgálatot indít az ügyben, a vétkes intézmények felelős vezetői ellen eljárás indítanak. Az érintettekre maximálisan ötvenezer forintos pénzbírságot szabhatnak ki.