Sára, Márió
2 °C
6 °C

A legidősebb felvételiző Rákosi alatt érettségizett

2006.04.14. 12:13
Idén a legidősebb felvételiző hetvenöt éves, azaz a Horthy-korszakban született, Rákosi idején érettségizett, és ha minden sikerül neki a Gyurcsány vagy a ki tudja milyen érában kezdi meg egyetemi tanulmányait. Az Országos Felvételi Információs Központ (OFIK) adatai szerint volt olyan pályázó is, aki nagyon biztosra akart menni, ezért negyvennyolc helyre jelentkezett, ami több, mint 100 ezer forintba kerül.

Az idei felvételizők átlagéletkora 22,9 év, de vannak kirívó esetek is. A legidősebb pályázó 1931-as születésű, azaz hetvenöt évesen szeretné elkezdeni (vagy folytatni?) egyetemi tanulmányait – közölte az Országos Felvételi Információs Központ. Az illetőről még azt lehet tudni, 1950-ben tette le az érettségit.

Biztosra mentek

A legifjabb jelentkezők – a korábbi évekhez hasonlóan – 17 évesek. A legidősebb, aki most érettségire vállalkozik, 1952-ben született, tehát idén lesz 54 éves. Volt egy 62 éves felvételiző, aki halad a korral, jelentkezését ugyanis az interneten keresztül adta le, azaz e-felvételizett. (Idén összesen 12 ezren cselekedtek ugyanígy.)

A felvételi eljárásról szóló jogszabály szerint mindenki annyi helyre jelentkezhet, amennyire csak szeretne. Volt, aki ezt komolyan vette, mert 48 helyet jelölt meg az „A” lapján. Ha az illető diák teljesen különböző helyekre adta be jelentkezését, akkor ez 144 ezer forintjába került (a díj jelentkezésenként 3 ezer forint, ezt csak akkor nem kell megfizetni, ha valaki ugyanabban az intézményben, ugyanazon szakra, képzési formára és tagozatra jelentkezik, csak a finanszírozási forma eltérõ). További 19-en voltak olyanok, akik harminc vagy annál több jelentkezési helyet soroltak fel. A többség idén átlagosan 2,9 helyre jelentkezett.

Érdeklődők Peruból és Szíriából

A felvételizők között 3117 külföldi van, akik az összes jelentkező kevesebb mint 2,4 százalékát teszik ki. Ők a korábbi évekhez hasonlóan főleg a szomszédos országokból, Szlovákiból, Szerbia-Montenegróból, Romániából és Ukrajnából származnak.

Vannak azonban érdeklődők távolabbi országokból is: idén 44 vietnami, 11 mongol, 4 dél-koreai, valamint egy-egy szír, perui és kambodzsai diák is úgy gondolta, Magyarországon szeretne tanulni. A külföldről feladott felvételi lapok többsége a szomszédos országokból érkezett, de Dél-Afrikából, Brazíliából és Vietnamból is postáztak „A” lapokat.

Az ELTE a legnépszerűbb

Az OFIK jelenleg feldolgozott adatai szerint 2006-ban 131.074 jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe. A szám tavalyhoz képest - főként demográfiai okokból - jelentősen visszaesett, akkor ugyanis 150 ezren jelentkeztek. Idén is első helyen a legtöbben – több mint 14 ezren – az ELTE-re szeretnének bejutni. A második legnépszerűbb az első helyes jelentkezések szempontjából a Pécsi Tudományegyetem majdnem 11 ezer jelentkezővel, míg a harmadik és negyedik a Szegedi Tudományegyetem (9900) és a Debreceni Egyetem (8985) lett.

A jelentkezési lapokat február 15-ig kellett elküldeni az OFIK-hoz, illetve az egyetemekhez és a főiskolákhoz. Az Országos Felvételi Információs Központ április végéig minden jelentkezőnek regisztrációs lapot küld, amellyel visszaigazolja a jelentkezést. A közös érettségi-felvételi vizsgákat májustól júliusig tartják. A felvételizők július 11-ig egy alkalommal még módosíthatják az általuk megadott intézményi sorrendet. A felvételi pontrhatárokat július végén teszik közzé.