Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

,,A nők nem buták"

2001.02.28. 15:24
Komolytalan dolog lenne azzal előhozakodni, hogy a szerda délelőtti ,,A nők megtudják tenni" konferencián csak azért nem került elő golyótépő golyószóró, mert a nők jelentős része nem volt katona. Itt minden szót komolyan gondoltak, meg azt is, hogy a haza parlamentjében drasztikusan kellene emelni a nők számát, meg azt is, hogy utazókiállításon kell felhívni a figyelmet a férfiközpontú társadalomra, meg azt is, hogy a számítógép a nők barátja. A Nemek Akciócsoportja több ponton betámadt, pedig az FKgP Zrínyi Ilonája, G. Nagyné Maczó Ágnes nem is volt meghívottak között.

Ott volt azonban Liebmann Katalin, de sem szóhoz, sem nehezen formázható karakterszerephez sem jutott a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Klubjában rendezett konferencián, amelyet a Közéleti Nők Hálózata rendezett. A gyér sajtóérdeklődés már jelezte, amit az előadók többször is elmondtak: Magyarországon kvázi a konferencián részt vett harminc nőn kívül kevés embert érdekel a téma. Pedig már csak az arányok miatt is elkellne a figyelem és a némi nemi öntudatosság, mert nem csak a jó áll-e nekem a 75B-s melltartó, és a mit vegyek a barátomnak típusú kérdések mentén szegregálódhatna a magyar női társadalom.

Kevés a képviselőnő

Liebmann Katalin
Pontosan ezért a délkelet-európai Stabilitási Egyezmény Nemek Akciócsoportjának magyar szervezete egy hárompontos cselekvési programot dolgozott ki, és ha az olvasó képes volt végigolvasni ezt a mellékmondatot, akkor bonmotként még azt is ideírjuk, hogy 3000 nőt szeretnének felkészíteni a 2002-es választásokon való részvételre.

Ami tény: ma a magyar parlamentben 8,3 százalékos a nők aránya, amely eltörpül a svédek 42,7 százalékos arányához képest, de übereli a görögök 6 százalékos leosztását. A számadatok növeléséért egyébként éppen szerdán tárgyalta az Országgyűlés Emberjogi és Kisebbségi Bizottsága a Kóródi Mária és Hack Péter nevével fémjelzett esélyegyelőség törvényjavaslatot.

A projektek

Az alapvetően jó hangulatú konferencián a ,,mi kisebbségben is többségben vagyunk", ,,minden sikeres nő mögé sikeres nők kellenek", ,,nem a női nemre, hanem a női igenre kell szavazni" jelmondatok mellett írásvetítő fóliákon az agyátprogramozó tréningprogramok idióta ábrái tűntek fel, ahol boszorkányként, vasaló-mosó szatyorként ábrázolták a nőket. Ez persze gellert kapott, meg tapsot, mint az a kijelentés is, miszerint ,,a nők nem buták". A három projekt első része egy komplett női tréningprogram, második része pedig figyelemfelkeltő akciók sorozata, amely az aláírásgyűjtéstől kezdve, az utazókiállításon keresztül, a politikai pártokat megkörnyékező lobbitevékenységgel operál.

E-mokrácia

A számítógép a nők barátja - mondta Szabó Erzsébet, aki a leendő internetes oldal elkészüléséről beszélt, mert a demokrácia legfontosabb alapfeltétele az információ gyors áramlása. Ezért találták ki az e-mokrácia kifejezést is, amely már sejteti, hogy itten a világháló és a demokratikus elkötelezettség is egyengeti majd a nők egyenjogúvá válását. Valljuk meg, nehéz lesz, hiszen az előadó is sérelmezte, hogy ,,a magyar lányok döntő többsége nem fogékony a közélet iránt", elég ha csak a Kiskegyed eladási statisztikáit végigböngészni.

Gyártási hiba

Magyarországon kvázi a konferencián részt vett harminc nőn kívül kevés embert érdekel a téma
Gurmai Zita, a Nemek Akciócsoportjának magyarországi koordinátora azonban rátapintott a lényegre, amikor egyik régen zajlott beszélgetését idézte valamely svéd képviselőnővel. Röviden és plasztikusan ideírjuk a párbeszédet: - Mondd, nálatok hogy értétek el ilyen sikereket! - Kiiktattuk a fúrást - faragást. A történet után kacaj és tapsolás, bár az nem egészen világos, hogy erre miért kellett örömmel bólogatni: próbálnánk csak elsütni valami poént a Daewoo Igazgatótanácsában a Nubira gyártási hibáiról.

Pénz nélkül nem megy

Persze a projektekhez pénz kell ...
Persze a projektekhez pénz kell, a konferenciát is adományozó konferenciaként hirdették meg, de például a Nukleáris Nők erre külön is felhívták a figyelmet. A Nukleáris Nők ,,azok a nők, akik az atomenergiáról beszélgetnek", és honi fellelhetőségi helyük Paksra koncentrálódik. Az Atomerőmű a konferencia megszervezését is támogatta, a Világbank pedig az egész cselekvéssorozatot, így tényleg komoly esély van arra, hogy valami változni fog.

Kajánul azonban ideírjuk, hogy azé' miniszterelnökölni még csak-csak meg lehet tanulni, de focizni már aligha. Az nem az a játék.  • Bérelnék
  • Hírek