Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Elutasították a Political Capital beadványát

2009.01.20. 20:03
Jogerősen elutasította kedden a Fővárosi Bíróság a Political Capital (PC) a ferencvárosi időközi országgyűlési választás névjegyzékével kapcsolatos panaszát, olvasható a bírói fórum internetes oldalán közzétett végzésben.

"A kérelmező felülvizsgálati kérelme nem alapos, mert a kérelmezett határozata ténybelileg és jogilag helytálló", áll a végzésben, amely utal arra: a bíróság elsősorban azt vizsgálta, hogy az előtte megtámadott közigazgatási határozat megfelelt-e az eljárási és anyagi jogszabályoknak.

A végzés kitér arra, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. értelmében a kifogásnak tartalmaznia kell a többi között a jogszabálysértés megjelölését és a jogszabálysértés bizonyítékait, majd jelzi: a kérelmezők nem jelöltek meg olyan konkrét jogszabálysértést, amely a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az időközi választás eredményét, illetve annak megállapítását érintette volna.

Múlt szombaton fordult a Fővárosi Bírósághoz jogorvoslatért a Political Capital, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság sem adott helyt a névjegyzék ellen benyújtott kifogásának, amely szerint az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan.

A PC korábbi közlésében rámutatott: a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké. Az elemző cég szerint a névjegyzékeket olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján zárták le és hitelesítették, amelyek - az Alkotmánybíróság 2005-ös határozata szerint - sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét.