Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Állami kézben marad Ferihegy

2002.12.14. 12:04
A korábbi tervekkel ellentétben mégsem adják el sem a Szerencsejáték Rt. kisebbségi, sem a Budapest Airport Rt. többségi részvénycsomagját - derül ki a jövő évi költségvetéshez az utolsó körben beadott módosító javaslatokból. A Magyar Hírlap arról számol be, hogy az utolsó utáni pillanatban a parlament elé került javaslat szerint a reptér hosszútávú fejlesztése miatt nem kívánják fejleszteni Ferihegyet. A nagyobbik ellenzéki párt többször kifogásolta a kormány privatizációs terveit, különösen a Szerencsejáték Rt. részbeni magánosítását.
Állami kézben maradhat a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt., az erről szóló módosító javaslatot a gazdasági bizottság nyújtotta be a jövő évi költségvetési törvényhez. A bizottsági módosító indítványokat a plenáris ülés nagy eséllyel megszavazza, így valószínűleg nem kerülnek kalapács alá a reptér-üzemeltető cég papírjai. A Magyar hírlap szerint a módosító javaslat meglehetősen furcsa indoklása szerint a BA Rt. azért nem privatizálható, mert regionális légi központtá szeretnék fejleszteni, s a gazdasági bizottság tagjai szerint erre csak állami cég lehet képes.

A költségvetési bizottság javaslata szerint a Szerencsejáték Rt. (SZRT) részvényei sem kerülnének kalapács alá. A kormány eredeti szándéka szerint is többségi állami tulajdonban maradt volna az SZRT, csak az 50 százalék plusz egy szavazat feletti tulajdonrész kerülhetett volna kalapács alá. Ám a költségvetési bizottság ezzel ellentétesen foglalt állást csütörtöki ülésén, mondván, a cég privatizációja "nem indokolt" - olvasható a javaslatban. A kormány javaslatának megfelelően a következő években nagy valószínűséggel eladásra kínálják a Mahart Rt.-t, a Malévot, az Antenna Hungária Rt-t. és valamennyi Volán-társaságot is. A Fidesz a költségvetés vitája során a Horn-kormány privatizációs politikájának folytatójaként festette le a jelenlegi kabinetet. Rogán Antal akkor például az eladási körből most kikerült Szerencsejáték Rt. eladását furcsállta.

Az utolsó pillanatban módosítaná a kormány - a gazdasági bizottság beadványa révén - a jövő évi személyijövedelemadó-törvényeket. A kormány a még piacon lévő mintegy 18 milliárd forintnyi kárpótlási jegy bevonásáért cserébe a Forrás Rt. részvényeit kínálja fel, miután a cégbe apportálták állami vállalatok tulajdoni részeit. Ám a jelenlegi jogszabályok szerint a jegycserekor árfolyamnyereség-adó terhelné a befektetőt. Ez alól mentesíti a javaslat a kárpótlási jeggyel rendelkezőket, ám a kárpótoltak és a piacon vett jeggyel rendelkezők közötti különbség továbbra is fennmarad: a Forrás Rt.-től megszerzett részvény eladásakor a nem kárpótoltak, az úgynevezett "mezítlábas" jegytulajdonosok az árfolyamnyereség után adózni fognak, míg a kárpótoltakra ez az előírás nem vonatkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!