Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állami kézben marad Ferihegy

2002.12.14. 12:04
A korábbi tervekkel ellentétben mégsem adják el sem a Szerencsejáték Rt. kisebbségi, sem a Budapest Airport Rt. többségi részvénycsomagját - derül ki a jövő évi költségvetéshez az utolsó körben beadott módosító javaslatokból. A Magyar Hírlap arról számol be, hogy az utolsó utáni pillanatban a parlament elé került javaslat szerint a reptér hosszútávú fejlesztése miatt nem kívánják fejleszteni Ferihegyet. A nagyobbik ellenzéki párt többször kifogásolta a kormány privatizációs terveit, különösen a Szerencsejáték Rt. részbeni magánosítását.
Állami kézben maradhat a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt., az erről szóló módosító javaslatot a gazdasági bizottság nyújtotta be a jövő évi költségvetési törvényhez. A bizottsági módosító indítványokat a plenáris ülés nagy eséllyel megszavazza, így valószínűleg nem kerülnek kalapács alá a reptér-üzemeltető cég papírjai. A Magyar hírlap szerint a módosító javaslat meglehetősen furcsa indoklása szerint a BA Rt. azért nem privatizálható, mert regionális légi központtá szeretnék fejleszteni, s a gazdasági bizottság tagjai szerint erre csak állami cég lehet képes.

A költségvetési bizottság javaslata szerint a Szerencsejáték Rt. (SZRT) részvényei sem kerülnének kalapács alá. A kormány eredeti szándéka szerint is többségi állami tulajdonban maradt volna az SZRT, csak az 50 százalék plusz egy szavazat feletti tulajdonrész kerülhetett volna kalapács alá. Ám a költségvetési bizottság ezzel ellentétesen foglalt állást csütörtöki ülésén, mondván, a cég privatizációja "nem indokolt" - olvasható a javaslatban. A kormány javaslatának megfelelően a következő években nagy valószínűséggel eladásra kínálják a Mahart Rt.-t, a Malévot, az Antenna Hungária Rt-t. és valamennyi Volán-társaságot is. A Fidesz a költségvetés vitája során a Horn-kormány privatizációs politikájának folytatójaként festette le a jelenlegi kabinetet. Rogán Antal akkor például az eladási körből most kikerült Szerencsejáték Rt. eladását furcsállta.

Az utolsó pillanatban módosítaná a kormány - a gazdasági bizottság beadványa révén - a jövő évi személyijövedelemadó-törvényeket. A kormány a még piacon lévő mintegy 18 milliárd forintnyi kárpótlási jegy bevonásáért cserébe a Forrás Rt. részvényeit kínálja fel, miután a cégbe apportálták állami vállalatok tulajdoni részeit. Ám a jelenlegi jogszabályok szerint a jegycserekor árfolyamnyereség-adó terhelné a befektetőt. Ez alól mentesíti a javaslat a kárpótlási jeggyel rendelkezőket, ám a kárpótoltak és a piacon vett jeggyel rendelkezők közötti különbség továbbra is fennmarad: a Forrás Rt.-től megszerzett részvény eladásakor a nem kárpótoltak, az úgynevezett "mezítlábas" jegytulajdonosok az árfolyamnyereség után adózni fognak, míg a kárpótoltakra ez az előírás nem vonatkozik.