Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Májusban elkezdődik a burkolatjelek festése

2006.04.30. 09:56
Jövő héten az összes magasabb rendű útvonalon felújítják a burkolati jeleket. A rendőrség szerint sok esetben a jelző festés hiánya a balesetek egyik előidézője.

A jövő héten 16 600 kilométeren - az első és másodrendű főutak teljes hosszában valamint a forgalmasabb mellékutakon - megkezdődik a burkolati jelek felújítása, felfestése. Tóth Tibor, az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság (ÚKIG) kommunikációs vezetője elmondta, hogy ez a teljes 30 642 kilométer hosszú országos közúthálózat több mint fele.

Balesetmegelőzés

A társaság az eredetileg e célra 2006-ra előirányzott 6 milliárd forintos keretén felül további 3 milliárd forintot, vagyis összesen 9 milliárd forintot fordít az útburkolati jelek felfestésére. A többlet ráfordítás része az UKIG idei 10 milliárd forintos közlekedésbiztonsági programcsomagjának, amiből a veszélyes kátyúk megszüntetésére 3 milliárdot, húsz veszélyes csomópont átépítésre 2 milliárdot, az útszéli növényzet rendbetételére 2 milliárdot költenek.

Tóth Tibor részletesen elmondta, hogy az idén 945 701 négyzetméteren festenek fel sávokat leválasztó tengelyvonalakat, 724 559 négyzetméteren felújítják, illetve felfestik az út szélét jelző sávot. Ezen túlmenően főleg a gyalogosok biztonsága érdekében 218 832 négyzetméteren pótolják a gyalogátkelő helyeket, kötelező megállás helyét jelző vonalakat, a biciklistákat pedig 23 000 négyzetméternyi burkolati jel javításával és újabbak festésével óvják a balesetektől.

Évente átlagosan 900 ezer négyzetméter útburkolati jelet festenek fel országszerte a közutakon, ami szakértői becslések szerint egynegyede a szükséges 4 millió négyzetméternek, márpedig az út szélét jelző felfestés igen fontos: rendőrségi baleseti jegyzőkönyvek mintegy 7 százalékban említik a baleset egyik lehetséges okaként a pályaelhagyást, aminek egyik előidézője a festés hiánya.

Közbeszerzés

Az ÚKIG megbízásából a Magyar Közút Kht. megyékre lebontva már megkötötte a szerződéseket a kivitelezőkkel, akiket közbeszerzési eljáráson választottak ki.