Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Oldódik a feszültség a kormány és a határon túliak között

2005.01.13. 20:29
Január végéig szakértői konzultációsorozat zajlik le Budapesten, amelyen a kormány és a határon túli magyar szervezetek képviselői megtárgyalják a kormány által a határon túli magyarság támogatására meghirdetett ötpontos program valamennyi részletelemét.
"Úgy és olyan tartalommal kívánunk dönteni, hogy az lehetőség szerint találkozzon a határon túli magyar közösségek véleményével" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc Budapesten újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), valamint Bugár Bélával, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökével.

"A legátfogóbb céljaink közösek: azt szeretnénk, ha a határon túl élő magyar közösségek megőrizve magyar identitásukat és megerősítve többes identitásukat jól boldogulhatnának szülőföldjükön, tisztességesen élnének, jó munkát találnának, és eközben ápolhatnák a kapcsolatot a magyar nemzet többi részével" - szögezte le a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben sok részletkérdésben előrehaladásról tudnak beszámolni, és új megoldások, jogszabályok, intézmények születnek - a többség megelégedésére.

Kasza József elmondta: a határon innen és túl élő magyarság közös érdeke, hogy elmozduljanak a holtpontról. Bugár Béla közölte: "a tárgyalások vége pozitív, a feszültség feloldódni látszik".