Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Felfüggesztett börtön a kődobáló gimnazistának

2006.11.02. 11:42
Kapcsolódók (1)
Felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság azt a gimnazistát, aki október 23-áról 24-ére virradó éjjel felvett egy maréknyi követ. Az ügyészségre eddig több mint negyven feljelentés érkezett a nemzeti ünnep rendőri intézkedései miatt.

Nyolc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a gimnazistát, akit az október 23-áról 24-ére virradóra történt zavargásokkal összefüggésben vontak eljárás alá.

Visszavonták a csoportost

A vádhatóság csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta a 18 éves fiatalembert, ám a bíróságon tanúként meghallgatott rendőrök vallomása alapján az ügyész visszavonta a "csoportos" minősítést. A gimnazistát így felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ügyészi feljegyzés szerint a fiatalember az Erzsébet hídnál történteket követően, október 24-én hajnalban az V. kerületi Kéményseprő utcában legalább két, akár emberi élet kioltására is alkalmas, maroknyi követ dobott a rendőrök felé.

Nem tudtak róla

A fiatalember a bíróság előtt nem tett vallomást. A tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomásában azt mondta, nem akart rendőröket megdobálni, csak megijedt, és eldobta a köveket. A bíróságon tanúként hallgattak meg két intézkedő rendőrt, ők viszont célzott és erőteljes dobásokról számoltak be.

A gimnazista a rendőröknek korábban azt mondta: barátaival volt, amikor a Blaha Lujza térnél látta a zavargásokat. Az Erzsébet híd felé vették az irányt, nem tudtak róla, hogy ott is zavargások vannak. Vallomása szerint egyszer csak három oldalról rendőrök vették körül, és amikor megindult a rendőri sorfal, akkor dobta el a köveket.


Klikk!

Butaságnak nevezte

Kifogásolta azt is, hogy a rendőrök gumibottal bántalmazták, ám az intézkedő rendőrök azt mondták: nem használtak gumibotot a fiatalember elfogásakor.

A fiatalember butaságnak nevezte, hogy felvette a köveket, és hangsúlyozta, korábban sosem vett részt tüntetéseken.

A gimnazista ügye volt az első gyorsított eljárás, amelyben a nemzeti ünnepen, illetve az azt követő nap hajnalán történt zavargásokkal kapcsolatban ítéletet hoztak. A fiatalember ellen hozott ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, de vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Több mint negyven feljelentés

Több mint negyven, az október 23-i rendőri intézkedéseket kifogásoló feljelentés érkezett az ügyészségre, mondta el csütörtökön Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Eljárás 27 esetben indult.

Az október 23-i eseményeket megelőzően, szeptemberben és októberben történt rendőri intézkedések miatt tett feljelentésekkel kapcsolatban további 35 eljárás indult, amelyek még folyamatban vannak. Így összesen 62 eljárást indítottak. A feljelentők elsősorban bántalmazás hivatalos eljárásban, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt fordultak az ügyészséghez.

Az MTI más ügyészségi forrásból úgy értesült, hogy az ügyészség eljárást indított abban az ügyben is, amelyben Gergényi Pétert jelentették fel. A feljelentő szerint, mivel a budapesti rendőrfőkapitány maga is elismerte, hogy ő adta ki a parancsot a műveletekre, felbujtóként felelősségre vonható a történtek miatt.