Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Újabb Fodor-Orbán csúcstalálkozót tartanak

2008.09.09. 18:34
Fodor Gábor és Orbán Viktor jövő héten csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz, hogy az SZDSZ elnökének kezdeményezésére a szakértői kormányról tárgyaljon. Szerdán az MDF felhívására találkoznak az ellenzéki pártok, amit végül előkészítő tárgyalásnak tekintenek, mert azon sem a Fidesz, sem az SZDSZ elnöke nem tud részt venni, sőt Dávid Ibolya sem lesz ott.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke jövő héten csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. A liberális pártvezető hétfő levélben fordult az ellenzéki pártok elnökeihez, és arra kérte őket, a parlamenti pártok vizsgálják meg közösen egy szakértői kormány felállításának lehetőségeit.

Orbán és Fodor hivatalosan legutóbb június végén találkoztak, akkor egyetértettek abban, hogy az országnak cselekvőképes kormányra van szüksége. Orbán már akkor is az előrehozott választásokban gondolkodott, míg Fodor cselekvési programot várt a kormánytól, és ha az nem működik, akkor jöhet a szakértői kormány, végső esetben pedig az előrehozott választás.

A liberálisok az ellenzéki pártok mellett a kormányfővel is egyeztetnek, Fodor Gábor ezen a héten csütörtökön találkozik Gyurcsány Ferenccel. Az SZDSZ elnöke múlt pénteken jelentette be, hogy elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a találkozón nem a Megegyezés programjáról, hanem a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke augusztus 30-án kezdeményezett találkozót az ellenzéki pártok vezetőivel, ő a jövő évi költségvetési és adótörvényekről akar egyeztetni. Ugyan a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP is jelezte, hogy nyitottak a tárgyalásra, a szerdára egyeztetett találkozón azonban sem Fodor Gábor, sem Orbán Viktor nem tud részt venni.

Dávid Ibolya kedden azt mondta, így a szerdai alkalmat csak előkészítő tárgyalásnak tekintik, amelyen az MDF-elnök sem lesz jelen. Az MDF képviseletében Hock Zoltán elnökhelyettes ül tárgyalóasztalhoz az ellenzéki pártok által delegált képviselőkkel, közölte a pártelnök.

Hozzátette, az MDF az ellenzéki találkozó előkészítő tárgyalását munkaértekezletnek is tekinti, mivel javaslatot tesz az ellenzéki pártok többségével megalkotható törvények egy körére. Példaként említette az egykulcsos adó megszavazását, a szociális törvény módosítását. Azt is elmondta, hogy ha az ellenzéki pártok nem támogatják a törvények megalkotását, úgy az MDF bemutatja a parlament feloszlatására megfogalmazott határozati javaslatát.

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke közölte, pártja számára nem alkalmas a szerdai időpont, ezért nem vesz részt az ellenzéki pártvezetői találkozón. Hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy kitérnének az egyeztetés elől, más időpontban készek tárgyalni az ellenzéki pártokkal.  • Vennék
  • Hírek