Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jónak ítéli Magyarországot a Freedom House

2004.04.21. 09:18
Kifejezetten jó véleménnyel van Magyarországról a Freedom House. A demokráciák fejlettségét vizsgáló szervezet osztályzatai alapján Magyarország a negyedik helyen áll a volt kommunista országok rangsorában. Kifejezetten rossz osztályzatot csak a korrupció és a kormányzati munka kapott.
Összességében pozitívan ítéli meg Magyarországot a Freedom House éves jelentése - írja a Népszabadság. A pénteken nyilvánosságra kerülő éves jelentésekből a magyarokra vonatkozó részeket megszerző napilap összegzése szerint az ország a negyedik helyen áll a 28 átmeneti demokráciát vizsgáló listán.

A Freedom House hivatalosan nem rangsorolja az országokat, az osztályzatok alapján azonban összeállítható a lista - jegyzi meg a napilap. A nem létező listát Szlovénia, Lengyelország és Észtország vezeti.

Rossz kormányzati munka, korlátozott sajtó

Magyarország értékelése az elmúlt egy évben nem változott, továbbra is nagyon jó osztályzatot kapott a választási rendszer és a civil szféra. Gyengébb - és 1997 óta folyamatosan romlik - a sajtó függetlenségére adott osztályzat, az Orbán-érához képest némileg javult a kormányzati tevékenység megítélése.

Továbbra is rossz osztályzatot kapott a korrupció és lehet javítani az alkotmányos, törvényhozási és bírósági kereteken is.

Kifejezetten jó vélemény

Összességében azonban Magyarország megítélése, a budapesti hangulattól eltérően kifejezetten jó - összegezte a Népszabadság kérdésére a jelentést Charles Gati, a John Hopkins Egyetem magyar származású politológiaprofesszora, a Freedom House Közép-Európa szakértője.