Benedek
-5 °C
5 °C

Nem gyanúsítják vesztegetéssel a földhivatal vezetőjét

2004.04.22. 11:38
Nem tudta bizonyítani az ügyészségi nyomozás a Pálfalvi Istvánnal szemben felmerült vesztegetési gyanút. A földhivatali vezetőt ügyvédje szerint törvénytelen lehallgatások során szerzett információk alapján gyanúsították meg. Az ügyészség megszüntette a nyomozást, hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés ügyében azonban tovább nyomozhat a rendőrség.
Továbbra is gyanúsítottként tartják nyilván Pálfalvi István földhivatali vezetőt - jelentette be a Fővárosi Főügyészség. A vesztegetési ügyben folytatott nyomozást ugyan megszüntette az ügyészség, a gyanúsításban szereplő hivatali visszaélés, illetve befolyással üzérkedés vonatkozásában folyik az eljáró szerv kijelölése, ez feltehetően a rendőrség lesz.

Bizonyítékok hiányában

A vesztegetési vádat bizonyítottság hiányában ejtették - mondta el Dobos Gabriella, az ügyészség szóvivője. A vesztegetés ügyészségi hatáskörbe tartozik, a többi gyanúsításban szereplő bűncselekmény ügyében viszont a rendőrség nyomozhat.

Az eljárásban jelenleg Pálfalvi István mellett gyanúsított még egy személy, három másik, korábban vesztegetéssel gyanúsított személy ellen azonban már megszüntette a nyomozást az ügyészségi nyomozóhivatal - mondta a szóvivő. Dobos Gabriella nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Pálfalvi István ügyvédjének a lehallgatás útján beszerzett bizonyítékok törvénytelenségére vonatkozó panaszára milyen tartalmú választ adott a Legfőbb Ügyészség.

Visszakapta útlevelét

A földhivatali vesztegetés ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal február 18-án tett feljelentést, az ügyészség február 20-án elrendelte el a nyomozást, egy hónappal később, március 23-án pedig hivatalában elfogták. A gyanú szerint Pálfalvi pénzért soron kívüli földhivatali ügyintézést tett lehetővé ismerőseinek.

Az őrizetbe vett földhivatali vezető kihallgatásán tagadta a gyanúsításban foglaltakat. A bíróság akkor az ügyészség indítványa ellenére nem helyezte előzetes letartóztatásba, csupán házi őrizetbe.

A napokban az ügyészség feloldotta a házi őrizetet, és visszaadta Pálfalvi István útlevelét. A földhivatali vezető ügyvédje, Jámbor László ekkor úgy vélte, hogy hamarosan a nyomozást is megszünteti, mivel a Legfőbb Ügyészség helyt adott panaszának a lehallgatásokkal kapcsolatban.

Nem hasznélhatják fel a lehallgatott beszélgetéseket

Jámbor szerint a lehallgatás törvénytelen volt, mivel a titkosszolgálatok csak egy adott bűncselekményi körben - jobbára állam elleni, emberiség elleni, illetve terrorcselekmények - esetén végezhetnek felderítő tevékenységet. Minden más esetben értesíteniük kell a büntetőeljárás megindítására, illetve az előzetes felderítés lefolytatására illetékes hatóságot, jelen ügyben például az ügyészségi nyomozó hivatalt.

Ellenkező esetben ugyanis törvénysértő módon járnak el, és az ilyen módon szerzett információk nem használhatók fel bizonyítékként.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája szerint nem hallgatták le törvénytelenül a Fővárosi Földhivatal vezetőjét. A nemzetbiztonsági szolgálatok a megfelelő engedélyek birtokában, teljesen szabályszerűen jártak el.