Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kilencmilliárdért bűnmegelőz a kormány

2008.05.23. 14:52
A kormány elfogadta a 2008. évi bűnmegelőzési cselekvési tervet, amely arra koncentrál, hogy a gyerekek és fiatalkorúak közül a lehető legkevesebben váljanak bűnelkövetővé, visszaszorítsa a családi erőszakot, és javítsa a városok közbiztonságát. A célra 9 milliárd forintot áldoz a kabinet.

Jóváhagyta a kormány a kilenc milliárd forintból finanszírozandó 2008. évi bűnmegelőzési cselekvési tervet a kabinet. A program többek között a megelőzésre és a lelkiismeretre fókuszál. Például a fiatalkorú elkövetők esetében a büntetés helyett a jóvátétel felé mozdulna a rendszer: egy pad megrongálást nem pénzbírsággal torolják, hanem parkfelújításra kötelezik a 18 év alattiakat.

Ez hatékonyabb a hagyományos büntetésnél - mondta Gönczöl Katalin. Az államtitkár hasznos programnak nevezte több börtönben elindított hasonló programokat, amelyekben az elítéltek a helyi közösség javára végeznek közmunkát, például temető-helyreállítást, buszpályaudvar- felújítást.

Az iskolai erőszak elleni eszközökben Gönczöl Katalin kiemelte a fővárosi XVIII. kerületi önkormányzat programját, amelyben a konfliktusokat szemtől szembe próbálják feloldani, az okozott sérelmet pedig megértetni. A jóvátétel itt is fontos elem. Egy európai érdeklődést kiváltó kezdeményezésben pedig Esztergomban megtörtént bűncselekményeket dolgoztak fel kisfilmekben a bűnmegelőzés érdekében.

Az államtitkár elmondta, hogy a fiatalkorúak a teljes népességhez viszonyítva belül kétszer annyian követnek el bűncselekményeket és ugyanekkora hányadban válnak erőszakos bűncselekmény áldozatává. A gyermek- és fiatalkorúak bűnözésének tendenciája egyébként 150 éve változatlan.

Az is vagy 100 éve jellemző, hogy a bűnözési térképen Észak-Magyarország és az Észak-alföldi régió a vezető területek. Az pedig az elmúlt 15 évben mutat állandóságot, hogy bármennyi az elkövetett bűncselekmények száma, a rendőrség ugyanannyit, évente 120-130 ezret képes felderíteni. Jelenleg az ismertté vált cselekmények elkövetőinek közel 40 százalékát, körülbelül 200 ezer embert nem tudják elkapni.