Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kevesebb fiatalkorút küldhetnek rács mögé

2008.09.04. 10:37
Csak a legsúlyosabb bűncselekményeket, és a legveszélyesebb fiatalkorú elkövetőket sújtaná tényleges börtönbüntetéssel a Btk. most elkészült tervezete, így jóval kevesebb fiatalkorú kerülne a rács mögé. Az Igazságügyi Minisztérium azt követően jelentette be a várható változást, miután Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert szerinte veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai.

Elkészült a Büntető törvénykönyv (Btk.) általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezete; az új jogszabály elfogadása után várhatóan csökken a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma, közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM).

A Btk. új verziója ugyanis a tényleges bebörtönzést a fiatalkorú bűnelkövetőknél a "legvégső esetben" kiszabható büntetésként határozza meg, s csak a legsúlyosabb bűncselekményeket, és a legveszélyesebb elkövetőket sújtaná ilyen retorzióval.

A szaktárca azt követően jelentette ezt be, hogy előző nap Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert egy vizsgálatában azt állapította meg: közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai több büntetés-végrehajtási intézetben.

Márpedig az ombudsman szerint a fogvatartottak egymással szembeni agresszióját az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia. Emlékeztetőül: Szabó Máté azután rendelt el vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai.

A fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak; egy pécsi úgynevezett "előzetesházban" például egy egyszemélyes zárkában hat embert helyeztek el. Az ombudsman megállapította: az előzetesházak átlagosan 200 százalékos "kihasználtsága" embertelen, megalázó bánásmódot jelent. A vizsgálatból kiderült az is: Tökölön mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?