Huba
19 °C
33 °C

Kevesebb fiatalkorút küldhetnek rács mögé

2008.09.04. 10:37
Csak a legsúlyosabb bűncselekményeket, és a legveszélyesebb fiatalkorú elkövetőket sújtaná tényleges börtönbüntetéssel a Btk. most elkészült tervezete, így jóval kevesebb fiatalkorú kerülne a rács mögé. Az Igazságügyi Minisztérium azt követően jelentette be a várható változást, miután Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert szerinte veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai.

Elkészült a Büntető törvénykönyv (Btk.) általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezete; az új jogszabály elfogadása után várhatóan csökken a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma, közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM).

A Btk. új verziója ugyanis a tényleges bebörtönzést a fiatalkorú bűnelkövetőknél a "legvégső esetben" kiszabható büntetésként határozza meg, s csak a legsúlyosabb bűncselekményeket, és a legveszélyesebb elkövetőket sújtaná ilyen retorzióval.

A szaktárca azt követően jelentette ezt be, hogy előző nap Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert egy vizsgálatában azt állapította meg: közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai több büntetés-végrehajtási intézetben.

Márpedig az ombudsman szerint a fogvatartottak egymással szembeni agresszióját az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia. Emlékeztetőül: Szabó Máté azután rendelt el vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai.

A fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak; egy pécsi úgynevezett "előzetesházban" például egy egyszemélyes zárkában hat embert helyeztek el. Az ombudsman megállapította: az előzetesházak átlagosan 200 százalékos "kihasználtsága" embertelen, megalázó bánásmódot jelent. A vizsgálatból kiderült az is: Tökölön mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal.