Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Átalakulnak az ifjú szocialisták

2008.05.15. 15:19
Új ifjúsági szervezet jelenhet meg a baloldalon, régi tagokkal. A Fiatal Baloldal hétvégén jogutód nélkül megszüntetheti magát, és egy szűz társulást gründolhat. A frissen alakuló szervezet elnöke, egyszemélyes jelöltként vélhetően Varga László, a Fiatal baloldal jelenlegi vezetője lesz. Információink szerint ő vezényli majd le a helyi és területi csoportok beléptetést az új szervezetbe.

Tisztújító kongresszusra gyűlik a Fiatal Baloldal (FIB) hétvégén, Szombathelyen, ám a jelek szerint nemcsak a vezetőség változik, de a szervezeti keret is. Megeshet ugyanis, hogy jogutód nélkül eltemetik a jelenlegi formációt, és egy új társulást hívnak életre. A FIB 2006-ban pajzsra emelt elnöke azért óvatosabban fogalmaz, szerinte új politikai, jogi, és szervezeti megoldást kell találni a jelenleg nem dübörgő szoci fiatalságnak.

Ami a politikai problémákat illeti, a FIB-nek ki kell végre lépnie a Zuschlag-ügy és az MSZP árnyékából. Utóbbi persze nem teljes függetlenedést, hanem önálló arculatépítést jelent, ugyanis az anyapárt népszerűtlensége a még mintegy 4500 tagot számláló FIB-et is visszaveti. Pedig a szervezet keményen megküzdött azért, hogy az MSZP alapszabályában rögzítsék: a párt társult ifjúsági szervezete a Fiatal Baloldal (40. paragrafus, 6. pont). Emiatt egyébként a FIB elnöke tanácskozási joggal ott ülhet az MSZP országos elnökségének megbeszélésein, ám Varga eleve a testület rendes tagja, így a FIB megszűnése esetében nem oszt, nem szoroz.

Ráadásul 2006-ban Varga László azt ígérte, a FIB-ből egyfajta ernyőszervezetet formál, olyat, ami egyesíti a balos ifjúsági formációkat. Csakhogy azóta elfogytak az integrálható szervezetek, például elsorvadt az Amőba, a Balegyenes egy része betagozódott a kormányba. A trend nem véletlen, egy megszorító kormánypárt mellett minden ifjúsági mozgalom kommunikációs tere beszűkül, s a hivatásos ifjú balosokat gyakran előzik balról radikálisabb ifjúsági társaságok, akik például a tandíj eltörlését is zászlajukra tűzhetik.

Éppen ezért a vélhetően megújuló FIB egyedül a jelenleg szervezetlen balra húzó emberkékre számíthat, akiket viszont a Zuschlag-ügy és a kormány támogatása egyelőre taszít. Az persze más kérdés, hogy az új név mennyire lehet vonzó, a terv szerint ugyanis a hétvégén megalakuló formáció több elnevezés közül választhat, az egyikben a Baloldali Ifjúsági Társaság köszönne vissza. Ami a jogi részt illeti, több forrásunk szerint gazdasági gondok is az átalakulás mellett szólnak, például az, hogy a FIB-nek a mai napig nincs érdemi könyvelése, a munkatársak jó részét "fekete kasszából finanszírozzák. (Ez pedig nem mutat jól egy esetleges APEH vizsgálatnál).

A szervezet átformálásának forgatókönyve, ha a küldöttek rábólintanak, a következő: a FIB helyi, területi csoportjai által delegált kongresszusi tagjai feloszlatják jogutód nélkül megszüntetik a jelenlegi szervezetet, és immár magánszemélyként egy újat gründolnak. A várakozások szerint ennek élére (egyedüli jelöltként) Vargát állítják, a vezérkar kétharmada pedig lecserélődik. A 15 fős vezérkar tobzódeik majd a posztokban, az elnököt négy alelnök, és 10 elnökhelyettes segíti majd. (Megjegyzendő, a FIB eddigi gyakorlatával szemben ez a kongresszus zárt lesz, s az új szervezet alapító tagjai csak a küldöttek közül kerülhetnek ki, mezei magánszemély ebben a minőségben nem csatlakozhat az alapító gárdához.)

Ezt követően egy másfél hónapos felvételi moratórium lép életbe, ami alatt a területi, helyi FIB szervezetek eldönthetik, hogy csatlakoznak-e az újonnan létrejött formációhoz. Az Index információi szerint a beléptetési eljárást pedig az elnök és az új vezérkar vezényli majd le.