Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Volt életmentő gép a Nemzetiben, de nem használták

2007.03.23. 12:56
A nagyobb közintézményekben, bevásárlóközpontokban, de még az Országgyűlésben is vannak olyan félautomata defibrillátorok, amelyekkel a laikus is életet menthet. Van ilyen a Nemzeti Színházban is, ahol hétfőn Kaszás Attila lett rosszul. A színház gondnoka szerint azonban a gépre nem volt szükség, mert a mentők nagyon profin látták el az agyvérzést kapott színészt.

Magyarországon minden félórában meghal valaki hirtelen jött szívhalálban. Az emberek 15-20 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul. Négy évvel ezelőtt a nagyobb forgalmú közintézményekbe ezért félautomata defibrillátorokat kezdtek el telepíteni.

Megmondja, mit kell csinálni

A 300-500 ezer forintba kerülő gép hangosan ad utasításokat, mit kell tennie a segítségnyújtónak. A gépi hang megmondja, hova kell felragasztani az elektródákat, ezek után analízist végez, és csak akkor ad áramütést, ha arra valóban szükség van. A gép használatáról részletesen a Sulinet honlapján olvashat.

Az első ilyen szerkezetet 2003 októberében Kökény Mihály akkori egészségügyi miniszter nyújtotta át bordó szalaggal átkötve Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. A gép azóta az ülésterem mellett van, a 18 terembiztos oktatáson vett részt, hogy ha kell, tudják használni a gépet, szerencsére eddig nem volt szükség rá, mondta az Indexnek Altorjai Anita sajtófőnök.

A Westend City Center bevásárlóközpontban az életmentő készülék az orvosi szobában van. Az áruházban van állandó orvosi ügyelet, de a gép használatára megtanították a biztonsági őröket is, a defibrillátort azonban még nem kellett egyszer sem éles helyzetben használni, közölte Walch Ottó, a Westend marketingigazgatója.

A Nemzetinek is van

A Malév tengerentúli járatain is vannak félautomata defibrillátorok, amelyek működtetésére kiképezték a légiutaskísérőket. A metróaluljárokban viszont egyelőre nincsenek, a BKV tárgyal a gépek beszerzéséről.

A gép hasznáról megoszlanak a vélemények. Az egyik polgármesteri hivatalban például a folyosón egy üveggel elzárt szekrényben van a defibrillátor, de kiírták rá, hogy illetéktelenek nem, csak arra kiképzett személy használhatja.

A Nemzeti Színház orvosi szobájában is van defibrillátor, ahol hétfőn Kaszás Attila színész lett rosszul. A hírek szerint Stohl András adott mesterséges lélegzést és szívmasszázst társának, majd a mentők élesztették újra a színészt. A gépre nem volt szükség, a mentők nagyon szakszerűen látták el Kaszás Attilát, mondta kérdésünkre a színház gondnoka. A gondnok egyúttal cáfolta, hogy a mentők azért érkeztek későn, mert nem tudtak behajtani a színházhoz.

A mentők szeretnének maguknak

„Nagyon jó, hogy vannak ilyen gépek, de ez önmagában nem elég, Magyarországon is sokkal komolyabban kellene oktatni az újjáélesztés technikáját”, véli Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Kevesen tudják például, tette hozzá, hogy bizonyos esetekben az újjáélesztést nem lehet áramütéssel végrehajtani.

Az Egyesült Államokban élők kiskoruktól tanulják az iskolában a megfelelő technikát, Magyarországon legfeljebb az, aki jogosítványt szerez, de az is hamar elfelejti, mit kell tennie éles helyzetben.

A mentőszolgálat most azért harcol, hogy minden kocsijában legyen defibrillátor. A rohamkocsikat ugyan felszerelték ezzel, de az esetkocsiknak csak a felében van ilyen készülék, mondta Győrfi Pál.