Erzsébet
1 °C
4 °C

Az OVB elnöke bővítené a testület hatáskörét

2002.05.07. 20:05
Ficzere Lajos az OVB elnöke szerint indokolt lenne a testület hatáskörének kibővítése, így például ha általános ellenőrzési jogkörében elrendelhetné a szavazok újraszámlálását. Ez is szerepelhet majd abban a választási törvényt módosító törvénycsomagban, amely ősszel kerülhet a parlament elé.
Csütörtökön délelőtt adják át az országgyűlési választásokon az úgynevezett országos listáról mandátumhoz jutott 70 képviselőnek a megbízólevelét a parlament delegációs termében. Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke erről nyilatkozva azt is elmondta, hogy kezdeményezésére az eseményen részt vesz a köztársasági elnök.

A népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét az OVB bírálja el

Ficzere Lajos
Az OVB elnöke közölte: a testülethez még nem érkezett meg a Fidesznek a szavazatok újraszámlálása érdekében indítandó népi kezdeményezésről szóló beadványa, amelyről ő is a sajtóból értesült. Az elnök leszögezte, hogy a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően a szavazás után 90 nappal meg kell semmisíteni a szavazólapokat. Mint mondta: az OVB-nek nincs kompetenciája arra, hogy változtasson ezen az előíráson.

Az viszont az OVB hatásköre, hogy elbírálja a népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Ennek során egyebek mellett megvizsgálják, hogy a feltett kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik-e, illetve maga a kérdés egyértelmű-e. Az OVB-nek az aláírásgyűjtő ív kapcsán hozott döntése ellen az Alkotmánybírósághoz lehet panaszt benyújtani.

Az aláírásgyűjtésre két hónapja van a Fidesznek

A Fidesz beadványáról az OVB már a törvényben előírt határidő, a választások leteltét követő 41 nap előtt is foglalkozhat, az aláírások gyűjtése azonban csak a törvényben előírt határidőt követően kezdhető meg. Az aláírásgyűjtésre két hónapot biztosít a jogszabály. Az aláírások hitelesítésére maximum 45 nap áll rendelkezésre, ez az idő azonban indokolt esetben egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

Az OVB ezt követően tájékoztatja az Országgyűlés elnökét a népi kezdeményezésről. Az Országgyűlésnek pedig három hónapon belül napirendjére kell tűznie a kérdést, ha megvan az előírt 50 ezer érvényes aláírás.

Az országgyűlési választások szavazólapjait az elnök ismeretei szerint még július vége előtt meg kell semmisíteni a 90 napos határidő letelte miatt, ha addig nem változik a választási eljárásról szóló törvény, ami egyébként kétharmados jogszabály.

Az OVB elnök bővítené az OVB jogkörét

Ficzere Lajos úgy véli: indokolt esetben célszerű lehetne az, ha az OVB hatáskörének kibővítésével általános ellenőrzési jogkörében elrendelhetné a szavazok újraszámlálását. Az elnök megjegyezte, hogy az OVB által a választási tapasztalatok alapján a parlament részére készítendő összegzésben ez az indítvány is szerepelhet majd.

A választási jogszabályok változtatása során egyebek mellett az európai uniós elvárásokat is figyelembe kell majd venni. Így például azt, hogy az EU Parlament választásában a tagállamok polgárai attól függetlenül részt vehetnek, hogy az adott időszakban hol tartózkodnak.

Az ilyen és az ehhez hasonló felvetéseket is megvitatja az OVB a területi és az egyéni választási bizottságokkal. Egy ez idáig nem létező konzultatív fórum keretében ugyanis rendszeressé kívánják tenni - a hatáskörök tiszteletben tartásával - az ilyen megbeszéléseket, amelyeknek eredményeként őszre elkészülhet a parlament elé benyújtandó módosító törvénycsomag. Az első ilyen megbeszélést várhatóan e héten pénteken tartják - közölte az elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?