Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyfordulós választással a kétkamarás parlamentbe?

2002.09.14. 13:22
Jelentős változásokon eshetne át a magyar választási rendszer, amennyiben az Országos Választási Bizottság szakértői munkacsoportjának tervei valóra válnak - írja a szombati Magyar Hírlap. Egyebek mellett a választások egyfordulósak lehetnek, az ajánlási szelvényeket a parlamenti pártoknak nem kellene összegyűjteni, a kampánycsendet újraértelmeznék.
A kétkamarás rendszer, valamint az egyfordulós választás bevezetését, továbbá a parlamenti létszám csökkentését javasolja egy szombati siófoki fórumon Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke - értesült a Magyar Hírlap. Javaslata szerint az érvényességi küszöb változatlan maradna, de az abszolút többség helyett a relatív többség elvét alkalmaznák. Felvetődött az is, hogy a parlamentbe már bekerült pártoknak nem kellene az ajánlási szelvények összegyűjtésével bajlódniuk.

Külföldről is

Ficzere szerint mérlegelés tárgya lehet a parlamenti küszöb mértéke, melynek a célja az, hogy minden szavazat hasznosuljon. A jövőben a választó nem csupán a listára, hanem a listán szereplő jelöltre is szavazhatna. Az OVB elnöke szeretné továbbá, ha a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok az önkormányzati és az országgyűlési választásokon is részt vehetnének.

Kérdéses az újraszámolás

A Magyar Hírlap újságírójának kérdésére Ficzere Lajos kijelentette: az OVB döntéseivel szemben benyújtott választási kifogásokat a bírósági szervezeti reformot követően is a Legfelsőbb Bíróságnak kellene elbírálnia. Rövidülne a kampányidőszak, míg a kampánycsend intézménye - a szakértői csoport jelentése szerint - a jelenlegi formájában elavult. Alapvető kérdésként merült fel a szavazatok újraszámolásának ügye, melyről nincs kiforrott álláspont.