Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Orbán felkérte Schmittet és Pokornit

2003.04.16. 13:43
A Fidesz közleményben tudatta: eldőlt, hogy Schmitt Pál lesz a párt második alelnök-jelöltje. Pokorni Zoltán jelölését már hosszabb ideje tényként kezelték. Az Index információi szerint a pártátalakításnak "áldozatul esik" majd a Fidesz logója is.
A Fidesz-MPP sajtóközleménye szerint a párt elnöki címének várományosa Orbán Viktor, a Fidesz elnökjelöltje megbeszéléseket folytatott a párt vezetőivel és a Fidesz kibővítésében, megújításában részt vevő közéleti személyiségekkel. A volt miniszterelnök találkozóin a dokumentum szerint az az egybehangzó véleményként fogalmazódott meg, hogy Pokorni Zoltán és Schmitt Pál legyen a párt két alelnök-jelöltje.

Kiválasztási folyamat

A kormányváltás után a Fidesz-elnökségről apja ügynök múltja miatt lemondott Pokorni Zoltán február kezdett ismét pártpolitikai ügyekkel foglalkozni, azzal egyidőben, hogy kiderült, biztosan számíthat majd az átalakítást követően az egyik alelnöki posztra. A másik alelnöki poszt sorsa azonban sokáig függőben maradt: Martonyi János volt külügy- és Varga Mihály volt pénzügyminiszter neve is többször felmerült az esélyesek között. Schmitt Pál, az ellenzék által korábban támogatott független főpolgármester-jelölt neve azonban csak az utóbbi hetekben került szóba. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke egy hete egy tagtoborzó eseményen jelentette be: felajánlja függetlenségét a pártnak. A Fidesz bejelentése szerint Orbán Viktor athéni elutazása előtt a Fidesz Országos Elnökségének megbízásából felkérte Pokorni Zoltánt és Schmitt Pált az alelnök-jelöltség elfogadására. Pokorni Zoltán igent mondott a felkérésre, Schmitt Pál a húsvéti ünnepek utánra ígérte válaszát a párt elnökjelöltjének.

Új név, új jel

Mint emlékezetes, először éppen Schmitt Pál vetette fel a párt nevének megváltoztatását a MOM Művelődési Házban tartott Kössünk Szövetséget rendezvényen. A javasolt új név, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség azóta támogatásra talált a Fidesz átszervezésében résztvevő értelmiségi csoportnál is, amely annak ellenére Orbán figyelmébe ajánlotta a névváltoztatást, hogy a volt miniszterelnök egy sajtóbeszélgetésen szükségtelennek nevezte a párt nevének és jelvényének megváltoztatását. Az Index úgy tudja azonban, hogy a név mellett a pártlogó is változik a májusi kongresszus alapszabály-változtatása után.