Gerzson
-3 °C
3 °C

Sopronba vonult vissza a Fidesz-vezérkar

2006.05.02. 17:14
Sopronban tartja kétnapos tanácskozását a Fidesz elnöksége, kiegészülve KDNP-s és más meghívottakkal. Sok a bizonytalanság, de annyi biztos, Orbán Viktor nem akar túl nagy kereszténydemokrata képviselőcsoportot.

A sajtótól elzárva, Sopronban tartja kétnapos, kibővített elnökségi ülését a Fidesz, amin információink szerint a KDNP egyes tagjai is részt vesznek. A Fidesz-frakció vezetésére első számú jelöltként emlegetett Pokorni Zoltán az MTI-nek csak annyit árult el, hogy a megbeszélésen a szűk elnökség vesz részt és néhány meghívott, de az ő kilétüket nem akarta felfedni.

Orbán Viktor a múlt csütörtökön az új frakció első munkamegbeszélése után jelentette be, hogy a Fidesz e hét csütörtöki alakuló frakcióülése dönt a párt politikai stratégiájáról, a Fidesz és a KDNP parlamenti együttműködésére vonatkozó javaslatról, valamint a személyi kérdésekről, s ezeket a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatják majd.

Önállóan, de szövetségben

A Fidesz elnöke kedden az államfő és a parlamenti pártok elnökeinek egyeztetését követően újságíróknak elmondta, azt javasolja, hogy a KDNP és a Fidesz két önálló frakcióként, szövetségben működjön. Esély van arra, hogy a Fidesz csütörtök délelőtti alakuló frakcióülésén erről döntés szülessen - tette hozzá.

Korábban felvetődött, hogy Orbán Viktor frakcióelnök lenne, Pokorni Zoltán pedig frakcióvezető. A frakciószövetség megalakulása esetén várhatóan Semjén Zsolt lenne a KDNP frakcióvezetője, Orbán pedig frakcióelnökként fogná össze a két képviselőcsoportot.

A KDNP gyarapodna

A kereszténydemokraták ugyanakkor azt szeretnék, ha nem csak a kialkudott 21 képviselő, hanem azok is a frakciójuk tagjaivá válnának, akik egyéniben fideszes támogatással nyertek, de KDNP-s tagok. Az biztos, hogy Orbán Viktor nem szeretne túl nagy kereszténydemokrata képviselőcsoportot.