Huba
19 °C
33 °C

Kövér a Fidesz választmányi elnöke

2002.05.11. 13:31
Kövér Lászlót választotta elnökévé a Fidesz Országos Választmánya szombati ülésén, Budapesten. Pokorni Zoltán bejelentette, hogy a választmány a párt XV. - rendkívüli - kongresszusát június 15-re hívta össze.
Pokorni Zoltán a szavazást követően közölte: a választmány egyhangúlag döntött Kövér László mellett, miután a testület eddigi elnöke, Várhegyi Attila lemondott posztjáról. Várhegyi Attila a Fidesz pártigazgatója lett. A Fidesz elnöke bejelentette, hogy a választmány a párt XV. - rendkívüli - kongresszusát június 15-re hívta össze. A választmányi ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Kövér László
Kövér László választmányi elnök és Áder János ügyvezető alelnök a jövőben a pártszervezési, mozgósítási feladatokon dolgozik, Deutsch Tamás, Szájer József és Pokorni Zoltán a politikai, szakmai vitákat vívja majd meg.

Pokorni bizalmi szavazást kér maga ellen

Kövér László az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte, legsürgetőbb feladatának az önkormányzati választásokra való felkészülést tartja. Szavai szerint nyáron nehéz mozgósítani mind a párt tagjait, mind a választókat, ezért a felkészülés időszaka rövidül. Hozzátette: június 15-ig, a Fidesz kongresszusáig szeretnék megtalálni a megfelelő polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket, a listákat összeállítani és a lehetséges szövetségesekkel helyben megkötni a megállapodásokat.

Pokorni közölte, a párt kongresszusán tisztújítás nem lesz, de bizalmi szavazást kér a küldöttektől magával szemben, abban a reményben, hogy megerősítik őt posztján. A kongresszuson a tervek szerint a politikai helyzetértékelésen túl szó esik az önkormányzati választásokról, és módosítják a párt alapszabályát is. Pokorni Zoltán azt javasolja: az alapszabály úgy módosuljon, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ne csak tanácskozási, hanem szavazati joggal is tagja legyen a párt elnökségének.

Ellenzéki szerepre készülnek

Pokorni Zoltán szerint a választási eredmény ugyan váratlanul érte a polgári összefogást, azonban az megerősödött, és célja - az erős, gyarapodó, polgári Magyarország megteremtése - változatlan maradt. A Fidesz elnöke erről a párt országos választmányának szombati budapesti tanácskozásán beszélt, amelyen egyperces néma felállással emlékeztek meg a résztvevők a móri bankrablás áldozatairól.

Pokorni Zoltán kifejtette: a Fidesz közelgő kongresszusán át kell tekinteni, melyek azok a feladatok, amelyeket immár ellenzéki pozícióból, de a választási programból eredően kezdeményezni kell, és meg kell kezdeni a felkészülést az önkormányzati választásokra.