Géza
-11 °C
-4 °C

Vajon karóba húzzák-e Deutsch-Fürt és Rogán Antalt?

2006.04.24. 03:08
Hogyan viseli a Fidesz közönsége a választási vereséget? Kit tartanak felelősnek a drukkerek? Az Index azt is kiderítette, hová kerül az ünnepi torta, amihez vasárnap nem nyúlt senki.

Nem akarok a dolgok elébe vágni, de mi már tudjuk, milyen elképesztő trükkel készül Orbán Viktor a második fordulót követően megváltoztatni a választások végeredményét. A terv ördögien zseniális: Orbán egy romlott marcipános-csokis tortával ki fogja nyírni a Fidesz-frakció túlnyomó részét, majd a minimum száz helyen kiírt időközi választáson tarolni fog.

Hogy honnan tudjuk?

A Fidesz második fordulós választási központjának helyet adó gótikus palota földszintjén egy fél négyzetméteres, téglalap alakú marcipántortát találtunk, körben virágfüzérrel, a biedermeier ravatal közepén "Hajrá Magyarország" felirattal és a kibontakozás egyik lehetséges irányát mutatva két narancssárga tablettaformával. A győzelmi óriásédesség mellé oda voltak készítve a kistányérok. Pár órával később szem- és fültanúi voltunk a jelenetnek, ahogy Deutsch-Für Tamás megkérdez egy illetékest, hogy meddig jó ez a torta, majd a "napokig" választ hallva leszervezi, hogy az ereklyét a csütörtöki alakuló frakcióülésen etessék meg a mit sem sejtő friss képviselőkkel.

Szinte rasztásan indult

Ahhoz képest, hogy jó nagy arcraesés nézett ki, meglepően kedélyesen indult az este a Fidesz választási központjában, ami egy neogót palota a Szentháromság téren, srégen szemben a Mátyás-templommal. A rajongóknak a tér másik oldalán, a Halászbástya előtt, Szent István lovának a fejénél állítottak kivetítőt, meg sörsátor típusú padokat-asztalokat. Az európai értelemben vett konzervatív néppárti büféipar a jelek szerint fejletlen: a csenevész sátrakból a sör felháborítóan korán elfogyott, és maradtak a decinként ötszáz körül mért Tiffán- és Légli-borok. Amúgy meg perec és nemzeti lobogó várta a fogyasztókat, nyeles és sál formátumban.

Nézze meg a képeket!

A tömeg legfiatalabb tagja ekkor 18, legidősebb 27 éves lehetett és olyan jólfésülten lazultak a napon, mint egy jamaikai cserkészfesztivál közönsége. Minden tizedik ember narancssárgában volt, minden századik narancssárga esőkabátban. Az esőkabátosoknál vagy nemzeti zászló volt, vagy be voltak rúgva. A jó csajok aránya egészen fenomenális.

Fekete turáni átok

Politikai szenzorainkat kiélesítve a főhadiszállás felé indultunk, hogy azonnal, még a főbejárat előtt a Rákay Philipből, Bayer Zsoltból és egy zavarbaejtően – hogy mondják ezt európai értelemben vett kereszténydemokrata módon? – bögyös, ál-latin csajból álló trióba botoljunk, akik szintén kedélyesen csevegtek.

Elhaladtunk a győzelmi torta mellett, fel a vörös bársonyszőnyeges lépcsőn az emeletre, ahol azonnal kiderült, hogy mi is az az átok, ami a magyar jobboldalt annyi éve sújtja. Az álomkórról van szó. A Fidesz melegkonyhásai ezt a jelek szerint felismerték, és elképesztő mennyiségű kávéscsészével várták a nemzeti-keresztény érzelmeket alacsony vérnyomással kombináló szavazópolgárokat.

Gyáva celebritások

Említést érdemel még a fiatal Kerényi Imre-hasonmás, aki ún. művészies nyári vászonzakót, és félhosszú, ún. művészhajat hordott. Követtem az épületen belül, és mit tesz isten, három perc múlva már Bayer Zsolt karjaiban kötöttünk ki, ezúttal az emeleten. Én sajnos nem abban az értelemben, de az igazság szerint a fiatal Kerényi sem, így egyelőre szerény keretek között folytatódott a választási este. Az irgalom vagy a feszültség jelét egyelőre senkin sem észleltük. Na jó, a hírességek ügyesen távol maradtak, kivéve az olyan elkötelezett muskétásokat, mint Kudlik Júlia és Eperjes Károly.

Nem reménykedtek

"Ezt nem akartam tök egyedül átélni" – mondta jóval később, az este végén, Orbán beszéde után egy huszonöt körüli lány. "Azért sejtettem, hogy nem fingatjuk meg őket" – vihogott a barátnője, aztán hirtelen elhallgatott. Beszéltünk többekkel, és kiderült, hogy még a rajongók sem tökhülyék, és mindenki zakóra számítva jött a Várba. Kivéve talán szegény Schmitt Pált, aki úgy nézett ki, mint aki jól megvertek. Ezzel együtt meglepő volt, hogy a nevetgélős traccsparti egyszer csak, minden átmenet nélkül közös orrlógatásba fordult az addigra már párezresre duzzadt tömegben.

Még a vereség nyílt beismerésére sem hördültek fel, sokáig csak Herényi Károly szórványos feltűnése késztette búúúzásra a publikumot.

Még Ő is hibázik?

A csinos, jól fésült ifjúság körében elvégzett mélyfúrások után szolid politikai szimatolásba fogtunk az épületben és környékén. A pillanat súlya alatt három tűzközeli, tehát szigorúan névtelen beszélgetőpartnerünk is megkockáztatta, hogy "stratégiai hibákat követtünk el". A rajongótábort is megszondáztuk a kérdéssel, szerintük mi a kudarc három legfontosabb oka. Szinte mindenki kampánybénázásokat – szoborpark, technó-piercing, szerverabajgatás – hozott fel, és Mikola mester név szerint is szerepelt többeknél.

Akkor most felelősségre vonják Orbánt a rossz irányért vagy karóba húzzák Deutsch-Für mesterkommunikátort és Rogán Antalt?

Aztán végre megjelent Orbán elnök, előbb a palotában, majd pár perc múlva a kinti popszínpadon, korrektül és visszafogottan elismerte a vereséget, aztán ernyedten összefogásozott egyet, de a végén becsületesen bevallotta, hogy leginkább egy jó nagyot aludna.

Nézze meg a képeket!