Sára, Márió
2 °C
6 °C

Orbán az úthengeren

2006.04.01. 14:47
Kátyúkat tömtek be a Fidesz alapítói a XII. kerület egyik utcájában, miután megünnepelték a párt megalakulásának 18. évfordulóját. Az alkalomra megjelent egy kronológia, és Bayer Zsolt is könyvet írt a Fidesz első hat évéről.

A Fidesz alapítói és az alapítók gyermekei ünnepelték szombaton a párt tizennyolcadik születésnapját. Bár az évforduló március 30-án volt, a párt két nappal eltolta a rendezvényt, többek között azért, mert Orbán Viktor pártelnök csütörtökön még Rómában volt a pápánál.


Tekintse meg képeinket!

"Sehol egy kötél" - hangolt az ünnepségre Orbán, utalva a négy évvel ezelőtti esetre, amikor Csaba László, az egyik alapító atya kötéllel a nyakában jelent meg a születésnapon, így tiltakozva Kövér László köteles beszéde ellen. Az alapítók közül megjelent többek között Kövér László választmányi elnök, Sasvári Szilárd fővárosi képviselő, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, Áder János frakcióvezető, Bayer Zsolt publicista.

Orbán kijelentette, hogy a mostani választási kampányban a Fidesz visszatért a gyökerekhez, hiszen a magyar szolidaritás jegyében "léptünk sorompóba".

"Magyarországon egyesek olyan hangulatot próbálnak kelteni, mintha Magyarországon ismét félni kellene. (...) nem azért dolgoztunk az elmúlt 16 esztendőben, hogy választási kampányfogásoktól motivált, hatalmuk elvesztésétől félő emberek meggondolatlan nyilatkozatokkal - mert rosszabbat nem feltételezek, csak ennyit - a félelem légkörét próbálják Magyarországon létrehozni - mondta Orbán. - Nem hagyjuk, hogy ránk ijesszenek, és ha valaki ezt mégis megpróbálja, akkor törvény elé fogjuk őket állítani."

A Fidesz elnöke a hétvége eseményeiről azt mondta, hogy ma azok akarják megvédeni a Fidesztől a köztársaságot, akik 18 évvel ezelőtt még népköztársaságot akartak, akik amikor Orbánék az orosz csapatok kivonását követelték, irreálisnak tartották ezt és amikor a Fidesz a többpártrendszerért küzdött, akkor csupán a szocializmust próbálták megreformálni. Orbán helytelenítette, hogy pártmunkásokból lett milliárdosok szeretnék demokráciából kioktatni a Fideszt.

Orbán köszöntője után az alapítók gyermekei elfújták a a gyertyákat, majd a Fidesz egyes számú tagkönyvének birtokosa, Kövér László felszelte a tortát.

Az ünnepség részeként a Fidesz-alapítók, élükön Orbán Viktorral, elautóztak egy XII. kerületi utcába, és ott közreműködtek több kátyú betemetésében. Orbán egy úthengerre is felült, és kérdésünkre, hogy ez milyen üzenetet hordoz, azt mondta, a járművön ülve úgy érzi, egy falat is áttudna törni.

Orbán azt mondta, hogy a köztársaság védelmében ő kátyúkat töm be, mert a kátyú az el nem végzett munka jelképe lett Budapesten. A szimbolikus akció szépséghibája, hogy egy olyan úton segítettek a Fidesz-vezetők kátyúzni, amelyik történetesen a XII. kerületi, fideszes vezetésű önkormányzat kezelésében van. A Fidesz egyik prominense azzal magyarázta a helyszín kiválasztást, hogy az Pokorni Zoltán választókörzete, egy kormánypárti vezetésű városrészben nem kaptak volna lehetőséget a kátyúzásra. Ha engedély nélkül kátyúztak volna egy fővárosi úton, birtokháborítást követtek volna el.