Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Deutsch Für szerint a metró nem áll meg a Fidesznél

2007.03.13. 13:06
A Fidesz azt kéri, az Erzsébet hídi rendezvény résztvevői ne vigyenek magukkal politikai transzparenseket, zászlókat, jelentette be Deutsch Für Tamás. Rogán Antal pedig Gergényi Péterrel tárgyalt a béke fenntartásáról.

Egyetértés született Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és Rogán Antal V. kerületi polgármester közt abban, hogy a rendőrség elsődleges feladata a március 15-i rendezvényeken a béke és a rend fenntartása, és nem kell ellenségnek tekinteni az ünneplő embereket, nincs szükség a rendőri erő demonstrálására, tájékoztatott a fideszes polgármester, miután a Teve utcában egyeztetett Gergényi Péterrel. "Arról meggyőzött a főkapitány, hogy a rendőrség felkészültebb, mint ősszel volt" - fogalmazott Rogán Antal.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A kamerák

A kedd délelőtt tartott találkozót Rogán Antal kezdeményezte, mert az V. kerületi önkormányzat felkéréseket kapott a rendőrségtől különböző óvintézkedések megtételére. A Belvárosban 19 térfigyelő kamera a rendőrségi törvény előírásainak megfelelően rögzíti majd a Kossuth téren zajló eseményeken kívül az összes ünnepi rendezvényt. A felvételeket néhány napig tárolják, azonban ha nem történik rendbontás, úgy ezeket megsemmisítik, mondta a polgármester.

Forródrót

Forgalmi változások a március 15-ei ünnepségek kapcsán

Március 14-én, szerdán: a Kossuth Lajos téri főpróba idején a 2-es villamosok a Közvágóhíd és a Kossuth tér között közlekednek.

Március 15-én, csütörtökön: a 15-ös autóbuszok egész nap rövidebb útvonalon szállítják az utasokat,

8.30 és 10.00 óra között, a Kossuth téren zajló ünnepélyes zászlófelvonás és koszorúzás miatt a 2-es villamosok a Közvágóhídtól a Kossuth térig (Garibaldi utcáig) közlekednek, a 70-es és a 78-as trolibuszok a Kossuth tér helyett csak a Kozma Ferenc utcáig járnak,

üzemkezdettől kb. 13.00 óráig a "Forradalom hídja" elnevezésű ünnepi rendezvény miatt a 16-os és a 105-ös autóbuszok mindkét irányban eredeti végállomásaik között, de módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekednek,

9.30-tól estig a 49-es villamosok a Batthyány térig közlekednek,10.00 óra és 13.00 óra között a Nemzeti Múzeumnál tartandó ünnepség ideje alatt a 112-es autóbuszok a Március 15-e tér és a Thomán István utca között járnak, a 9-es autóbuszok pedig a Liget tér és a Szabó Ervin tér között közlekednek,

13.00 óra után a 16-os autóbuszok a Dísz tér és a Batthyány tér között, a 105-ös autóbuszok pedig a Batthyány tér érintésével terelve járnak,

13.00 óra és 19.00 óra között a 7-es, gyors 7-es, 73-as és a gyors 173-as autóbuszok eredeti végállomásaik között, de módosított útvonalon, a Szabadság hídon keresztül közlekednek. Az 5-ös, 8-as, 78-as és 112-es autóbuszok pedig a budai végállomásaik és a Szent Gellért tér között járnak.

Forrás: BKV-sajtó

A rendőrség és az önkormányzat forródróton tartja majd a kapcsolatot, hogy ha bármilyen incidens történik, azonnal tudják tájékoztatni egymást. Rogán Antal csütörtökön a Március 15. téren és az Erzsébet téren található vagyonkezelő épületében lesz, ez utóbbiban kapott helyet a térfigyelő kamerák központja.

A polgármester közölte, hogy már gondoskodott a szemét elszállításáról, valamint arról is, hogy a Belvárosban folyó építkezésekről szerda estig elszállítsák a potenciálisan fegyverként használható építőanyagokat. Az Index kérdésére elmondta, hogy a kockakővel jól ellátott Városháza park a főváros kezelésében van, így az V. kerület ott nem intézkedhet. Mindenesetre felhívták a főváros figyelmét, hol vannak olyan területek, melyek környékét érdemes rendbe rakni. A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodáján kérdésünkre elmondták, jelenleg a belvárosban nincs olyan útfelújítás, ami az ő kezelésükben van, a Városháza parkban lévő kockakövek pedig rögzítettek, így dobálásra nem alkalmasak.

Gergényi Péter és Rogán Antal egyeztettek a rendezvények biztosításának rendjéről, így a tömeg számára kijelölt menekülési útvonalakról. A polgármester kiemelte annak fontosságát, hogy külön kell választani a különböző rendezvényeket, szintén az októberi események megismétlődésének elkerülésére. A rendőrségnek konkrét elképzelései vannak a tömeg összecsúszásának megakadályozására, és arra is, hogy a belvárosi lakók könnyen haza tudjanak jutni, mondta a polgármester.

A Pilvax közelében

A Fidesz arra kér mindenkit, akik a párt március 15-i Erzsébet hídi rendezvényén részt vesz, hogy ne vigyen magával, pártjelvényeket, politikai feliratokat, jelentette be Deutsch-Für Tamás. A fideszes képviselő az árpádsávos zászlókkal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a szervezők kérése az önkényuralmi jelképekre is vonatkozik. Deutsch-Für azt is mondta, hogy azért választották az Erzsébet híd pesti hídfőjét, mert az 1848 szempontjából szimbolikus hely, miután közel van a Pilvax, valamint a Landerer és Heckenast nyomda egykori helye is néhány száz méteres körzetben található.


A rendezvény az Astoria és a környező utcák felől lesz gyalog megközelíthető, a 7-es buszok kerülnek, de a Ferenciek terei és az Astoria metrómegálló is zárva lesz. (A BKV sajtóosztálya viszont arról tájékoztatta az Indexet, hogy szándékaik szerint a két metrómegálló mindaddig működik majd, amíg a rendezvényre érkezők létszáma engedi.)

Börtönlobogó

A rendezvény egyik szónokaként is bemutatkozó Deutsch szerint a demonstrációt a békesség, a szabadság és az egyetértés jegyében szervezi a párt. Az egykori szóvivő ugyanakkor azt is bejelentette, hogy sem pártja, sem a KDNP képviselőcsoportja nem lesz ott a Kossuth téri zászlófelvonáson. Szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy a kormány "börtönbe zárja", kordonokkal vegye körül a magyar lobogót és hogy az ország központjában levő közparkot vasfüggöny válassza el a polgároktól.