Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szijjártó: Gyurcsány 'hazudott az embereknek'

2006.06.25. 19:22
Gyurcsány Ferenc és a kormány még mindig nem tájékoztatta az embereket arról, hogy milyen megszorításokra készülnek - mondta a kormányülés után a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter szerint Gyucsány Ferenc a választások előtt "hazudott az embereknek".

Továbbra is az a kérdés, hogy "miért titkolóznak, miért bujkálnak és miért nem mernek nyíltan előállni azzal, hogy mire készülnek. Az embereknek joguk van tudni azt, hogy milyen megszorító intézkedéseket akar a kormány végrehajtani" - reagált a Fidesz szóvivője a szombaton befejeződött kormányülés bejelentéseire.

"Miért nem áll elő Gyurcsány Ferenc (...) és kormánya őszintén, bátran és nyíltan, és miért nem mondja el őszintén, bátran és nyíltan a magyar embereknek, hogy mire készül" - tette fel a kérdést Szijjártó Péter.

Rácsodálkoznak

A Fidesz szóvivője szerint a kormány kétnapos ülésén csupán egy "sajtótájékoztató menetrendet" állított fel, ám konkrét lépésekről még mindig nem lehet tudni.

"Magyarországnak soha ilyen őszintétlen és soha ilyen tehetetlen kormánya még nem volt, mint a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány" - jelentette ki a fideszes politikus.

Szijjártó Péter szerint a kormánynak tisztában kellett lenni azzal, hogy milyen állapotban van az ország. Ám "Gyurcsány Ferenc kormánya napról-napra úgy csodálkozik rá a magyarországi viszonyokra, mintha azokat nem éppen ők (...) teremtették volna" - mondta. Szijjártó Péter úgy vélte, Gyucsány Ferenc a választások előtt "hazudott az embereknek".

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé terjesztett megszorító csomagra vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter úgy reagált: "valamiért mégis csak elmentek két napra zárt körben tanácskozni".

Tíz alapelv

A miniszterelnök szombaton, a balatonőszödi kétnapos kormányülés után jelentette be, hogy tíz alapelv köré rendezi munkáját a jövőben a kormány, amelyek az egyensúly, a reformok és a fejlesztés kapcsolatára vonatkoznak.

A kormányfő az alapelveket ismertetve elmondta: a kiigazítás célja a költségvetési, államháztartási egyensúly megteremtése és megőrzése. Az a cél, hogy a költségvetési hiány 2008-ra három százalék közelébe kerüljön, valamint az infláció egy jövő évi átmeneti növekedést követően, 2008-ra szintén stabilizálódjon.

Gyurcsány Ferenc szombaton beszélt arról is, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter jövő héten kedden jelenti be az oktatási reform második ütemét, július 30-ig pedig elindul az egészségügyi reform.