Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Alkotmányozni akar a Fidesz

2008.04.21. 12:23
Megkezdődött a felkészülés a kétharmados választási győzelem utáni időszakra, bár a kormányválság kitörése óta a Fidesz ezt nem nagyon propagálja, és főként Orbán Viktor konfliktuskerülő kommunikációjával igyekszik egyben megtartani a népszavazáson igennel szavazó hárommilliós tábort.

A Fidesz - egyelőre titokban - beindította az elméleti felkészülést az egyedüli kormányzásra. A párt több kabinetje is javaslatokat dolgoz ki arra az esetre, ha az országgyűlési választáson kétharmados támogatottságot szereznének.

Varga Mihály alelnök a múlt héten jelentette be, hogy a Fidesz tervei szerint a közeljövőben folyamatosan bombázza majd különböző törvényjavaslatokkal a parlamentet. A nagyobbik ellenzéki párt jogi kabinetjei a fél éve kiadott Erős Magyarország című programjában foglaltakat írják át jogszabály-tervezetekké, és ezek kerülnek az országgyűlés elé. A Fidesz a projekt első megnyilvánulásaként rögtön három javaslattal állt elő.

Az Index információi szerint azonban a pártban folyó jogi előkészítő munka nem csak az ellenzéki szerepben használható javaslatokra korlátozódik. Forrásaink szerint a pártban különös figyelemmel vizsgálják azokat a területeket, amelyekben az utóbbi években nem lehetett változást elérni, mert parlamenti módosításukhoz kétharmados többség kellett volna, de ezt a két oldal megegyezés-képtelensége miatt nem lehetett biztosítani.

Úgy tudjuk, a pártvezetés tervei között kiemelt helyet kapott a médiatörvény, amelynek megváltoztatása körül több mint tíz éve zajlik a politikai huzavona. De módosulhat a népszavazás kiírásának a Fidesz számára sok bosszúságot okozó jogi háttere is. Egyik forrásunk szerint a munkacsoportok feladata az is, hogy gondolják át, az őszödi beszéd nyomán kialakult politikai válság tapasztalatai alapján miként lehetne módosítani a köztársasági elnök és a miniszterelnök hatáskörén.

Emlékezetes, hogy a Fidesz 2006 őszén reménykedett abban, hogy Sólyom László közbelép, és lemondatja Gyurcsány Ferencet. A köztársasági elnök azonban tévébeszédében maga jelentette ki, hiába özönlenek hozzá a petíciók, hogy tegyen valamit, a beavatkozáshoz nincsenek meg az alkotmányos eszközei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!