Judit
2 °C
7 °C

50 ezerre büntet minden ellógott szavazást a Fidesz

2008.04.15. 11:24
Egy fontos szavazási nap igazolatlan ellógása elég lesz ahhoz a fideszes képviselőknek, hogy a büntetésekkel elússzon a teljes parlamenti fizetésük. A kivonulásos lazaság korszakát lezárva a kisebbségi kormányzásra drákói szigorral készül az ellenzék.

Az Index információi szerint szavazásonként akár 50 ezer forintos büntetést szabhat majd ki a Fidesz parlamenti frakciója bármelyik képviselőre, ha az ő hiányzó voksa miatt kerül többségbe a kormányoldal.

A szigorításról elsőként a Magyar Nemzet számolt be. Azt írták, hogy a párt május elsejétől keményít a bizottsági és plenáris ülésekről hiányzó országgyűlési képviselőkkel szemben. A koalícióból várhatóan április 30-án távoznak az SZDSZ-es miniszterek és államtitkárok, ezután pedig a szocialisták egyedül, parlamenti többség hiányában kormányoznak tovább.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az Indexnek elmondta, hogy a hiányzók büntetése két részből áll majd össze. A párt az előre be nem jelentett távolmaradásokat le fogja jelenteni az országgyűlés hivatalának, ahol a hiányzásokat regisztrálják, majd összesítve levonják a képviselő fizetéséből. A számítások szerint már néhány ülésnap elbliccelése jelentős fizetés kieséssel járhat.

A politikai következményekkel járó fegyelmezetlenséget azonban a frakciói is meg fogja torolni. Ha ugyanis a Fidesz a hiányzó képviselő szavazata miatt nem tudja érvényesíteni akaratát, azaz miatta csúszik át egy-egy kormányjavaslat, akkor ezért szavazásonként 50 ezer forintig terjedő büntetést kell leszurkolni a frakció kasszájába. Egy fontosabb szavazási napon elméletben többszörösére is nőhet a büntetés mértéke. Répássy elmondta, hogy a befizetett pénzeket jótékony célokra fogják fordítani.

Voltak már kemény időszakok a Fidesz képviselőcsoportjának életében. Két és fél éve Áder János, volt frakcióvezető döntött a pénzbüntetés alkalmazása mellett, amikor 19 fideszes honatya félrenyomott szavazatával a pártálláspont ellenére hozzájárult felsőoktatási törvény módosításához. A 19 figyelmetlen képviselőnek akkor fejenként 30 ezer forintos büntetést kellett fizetni, így egyetlen nap alatt több mint félmillió forint folyt be a frakcióhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?