Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Harmincezres büntetés a félrenyomó fideszeseknek

2005.10.12. 13:42
570 ezer forinttal gyarapodott a Fidesz-frakció jótékonysági kasszája, Áder János 19 képviselőre szabott ki 30 ezer forintos büntetést, mert hétfőn rossz gombot nyomtak meg a felsőoktatási törvény módosításának szavazásán.

Többek között Mádi Lászlónak, Papcsák Ferencnek és Parragh Dénesnek is fizetnie kell hétfői figyelmetlenségéért, hogy szavazatával a pártálláspont ellenére hozzájárult felsőoktatási törvény módosításához.

Szigorított

Áder János frakcióvezető hosszú idő után először döntött a pénzbüntetés alkalmazása mellett. Az Index információi szerint a képviselőcsoport vezetője már több mint egy éve nem nyúlt ehhez az eszközhöz, a héten azonban mindjárt 19 képviselővel szemben alkalmazta a kemény szigor fegyverét. A fideszeseknek fejenként 30 ezer forintos büntetést kell fizetniük a pártkasszába, miután a hétfői plenáris ülés egyik döntéshozatalakor a párt által előírt nem helyet igennel szavaztak. Az összegyűlt büntetéseket a frakció minden év végén egy kiválasztott civilszervezet számlájára utalja át, de a támogatás nagyságát és a támogatott szervezet nevét nem hozzák nyilvánosságra.

Ivósok

Az MTI szerint a hasonló ügyekben a fideszes képviselők a frakcióvezetőtől kaphatnak szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetést, ötvenezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják őket, a legsúlyosabb esetben pedig fegyelmit indítanak ellenük, vagy akár ki is zárhatják a frakcióból a politikust. Mint ismeretes, Áder tavaly kizárással fenyegette meg azokat a képviselelőket, akik a továbbiakban alkoholos befolyásoltság alatti autót vezetés vagy a szonda meg nem fújása miatt buknak le közúti ellenőrzés során.

Megmondták

Az Országgyűlés hétfőn 209 igen és 106 nem szavazattal módosította a felsőoktatási törvényt, ezzel bevezette a többciklusú képzési rendszerrel kapcsolatos változtatásokat. A jogszabályt azért kellett módosítani, mert a tavasszal elfogadott új felsőoktatási törvényt - miután Mádl Ferenc, azóta leköszönt köztársasági elnök alkotmányossági észrevételeket tett - az Alkotmánybíróság vizsgálja. A testület legutóbb szeptember végén tárgyalt a törvényről. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn még a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja a módosítást. Ezzel a bejelentéssel ellentétes a 19 fideszes képviselő - tévedésből leadott - igen szavazata.