Friderika
9 °C
18 °C

A Fidesz szerint mennie kell a pártitkároknak is

2002.06.22. 14:47
Pokorni Zoltán szerint a Fidesznek a közéletből az ügynököket kivonó szigorú törvényjavaslatot kell a Ház elé terjesztenie, még akkor is, ha az indítvány nem biztos, hogy népszerű. Az ellenzéki javaslat a III.-as Főcsoportfőnökség tagjai mellett az MSZMP Központi és Politikai Bizottságának egykori tagjaira valamint a függetlenített párttitkárokra is kiterjesztené az összeférhetetlenségi szabályt. Az MDF a kormánypárti képviselők lelkiismeretére apellál.
A Fidesz elnöke a szervezet országos választmányának szombati rendkívüli ülésén úgy fogalmazott: a párt tudomásul veszi a választások elvesztését, az MSZP-SZDSZ-többséget a parlamentben, de ez nem lehet ok annak tudomásulvételére, hogy Magyarország elveszítette erkölcsi tartását.

Kövér szerint erkölcsi kérdés a lemondás

Pokorni szerint tizenkét éves erkölcsi adóssággal kell most szembenézni. A párt országos választmánya megismételve az elnökség korábbi bejelentését ismét lemondásra szólította fel Medgyessy Pétert. Kövér László választmányi elnök arról szólt a testület ülése előtt, hogy véleménye szerint "pancserpuccs" áll a Medgyessy-ügy kirobbantásának hátterében. Értékelése szerint közjogi értelemben bizonyára lehet Magyarország miniszterelnöke a D-209-es elvtárs, de erkölcsi értelemben nem.

A függetlenített párttitkároknak is mennie kellene

Az Index információi szerint a Fidesz megkezdte összeférhetetlenségi törvényjavaslatának előkészítését, amelyet az MDF-fel közösen kíván benyújtani. Az ellenzéki indítvány Demeter Ervin, volt titkosszolgálati miniszter szerint nem csupán III.-as Főcsoportfőnökség tagjaira terjedne ki, hanem eltiltaná a közéleti szerepléstől az MSZMP Központi és Politikai Bizottságának tagjait, valamint az állampárt egykori függetlenített párttitkárait is. Pokorni szerint a törvényjavaslatot akkor is beterjesztik, ha az nem örvend majd népszerűségnek.

Tisztánlátást akar az MDF

A Magyar Demokrata Fórum Országos Választmánya felkéri az MSZP és az SZDSZ vezetőit és a két párt tagságát, hogy vizsgálják felül a miniszterelnökkel kapcsolatos álláspontjukat - nyilatkozta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke a választmány állásfoglalását ismertetve hangsúlyozta, hogy Magyarország közvéleményét mélyen érintette a miniszterelnökkel kapcsolatos dokumentumok tartalma. Az országos választmány azt kéri, hogy mérlegeljék "a bel- és külpolitikában, hazánk megítélésében milyen bizalmatlanságot jelent a miniszterelnök tisztázatlan, sötét múltja". Az állásfoglalásban a választmány kéri mindkét párt támogatását az MDF frakciója által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásában. Egy nemzet érdeke, hogy tisztán lássunk - jelentette ki Dávid Ibolya.