Konstantin
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

4,6 milliárdos csekk Medgyessynek

2002.10.02. 18:40
A Magyar Szocialista Párt megszegte választási ígéretét - hangzott el a Fidelitas szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen egy jelképes, 4,6 milliárd forintról szóló csekket is felmutattak. Ennyit kellene Medgyessy Péternek fizetnie az általános iskolás gyermekek tankönyveiért.
A parlament keddi ülésnapján a Medgyessy Péter miniszterelnöknek Hende Csaba, az MDF országgyűlési képviselője azt a kérdést tette fel, hogy mikor fizetik ki azt a 42 ezer forintot, amit egy budakeszi családanya szeptemberben négy gyermekének tankönyvére költött? A kormányfő a kérdés jogosságát elismerte, és azt mondta Hendének: ha elküldi a csekket, akkor befizetem.

Küldjenek csekket

A keddi esetet elevenítették fel a Fidelitas sajtótájékoztatóján, amelyet a Nyugati pályaudvar melletti 62-es posta előtt tartott Nyitrai Zsolt és Szijjártó Péter országgyűlési képviselő. A kormány szerintük nem teljesítette tavaszi választási kampányban tett ígéretét, az általános iskolások tankönyveiért továbbra is fizetni kell. A két honatya ezért arra buzdítja a szülőket, hogy küldjenek csekket a miniszterelnöknek, amelyen gyermekeik tankönyv-csomagának ára szerepel.

Medgyessy magánvagyona sem elég

Nyitrai és Szijjártó számításai szerint a könnyelmű ígéret a miniszterelnöknek 4,6 milliárd forintjába kerül. "Nem tudjuk, hogyan teremti elő ezt az összeget Medgyessy Péter, hiszen magánvagyona, bevallása szerint, kétszázmillió forint" -hangzott el a sajtótájékoztatón. Az esettel precedenst szeretnének teremteni: a Magyar Szocialista Pártot rá szeretnék venni, hogy többi választási ígéretét is betartsa.

Gál J. Zoltán: az Orbán-kormányt terheli a felelősség
A Medgyessy-kormány, programjához és választási ígéreteihez híven, elkezdte az ingyenes tankönyvjuttatás programját; az idei tankönyvárakért az Orbán-kormányt terheli az átruházhatatlan felelősség - szögezi le a kormányszóvivő közleményében.

A kormányszóvivő emlékeztet arra, hogy - a tanév rendjéből adódóan - az iskolák már február hónapban, tehát a Medgyessy-kormány megalakulása előtt három hónappal, elkészítették tankönyvrendeléseiket. A parlamentben hivatkozott négygyermekes anyuka, illetve a Fidelitas által hivatkozott háromgyermekes családanya számára az idei volt az utolsó év, amikor a tankönyvért fizetniük kellett.

- A Medgyessy-kormány döntésének megfelelően a jövő évtől minden három, vagy többgyermekes család ingyen jut a tankönyvekhez.

Forrás: MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!