Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem hitelesítették a Fidelitas újraszámlálási íveit

2002.06.03. 18:44
Nem hitelesítette a Fidelitas aláírásgyűjtő íveit az Országos Választási Bizottság. Az OVB formai okok miatt utasította el a beadványok jóváhagyását. Mint ismeretes a Fidelitas a Fidesz felvetését követően az áprilisi választásokon leadott voksok újraszámlálása érdekében kíván népi kezdeményezést indítani.
Formai hiányosságok miatt nem hitelesítette a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas által benyújtott aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Bizottság.

Nem hagytak helyet

Az OVB különböző pártok által delegált tagjai egyetértettek abban, hogy a Fidelitas által benyújtott ívekről hiányzik az aláírást gyűjtő személy nevének kihagyott hely, így formailag nem felel meg a törvényben előírt követelményeknek. Ficzere Lajos, az OVB elnöke közölte: az aláírásgyűjtő ív korrigálása és beterjesztése után az OVB ismét napirendjére tűzi a Fidelitas népi kezdeményezését.

Napokat vesztenek

A Fidelitas annak érdekében kíván népi kezdeményezést indítani, hogy az Országgyűlés - elismerve ugyan a választások legitim eredményét - törvényben rendelje el a szavazatok újraszámlálását. A jelenlegi szabályok szerint a voksokat a választásokat követő 90 napon belül meg kell semmisíteni, a választásokkal kapcsolatban pedig 40 napig semmilyen népi kezdeményezés nem indítható. A formai hibák miatt a szervezet komoly időveszteséget szenvedhet, ugyanis a kezdeményezés véghez vitelére rendelkezésére álló másfél hónapban nem csupán az 50 ezer támogató aláírását kell összegyűjteni, hanem a parlamenten is át kellene vinni a törvényjavaslatot.

Vaj a fül mögött

Mint ismeretes, Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke a múlt héten jelentette be, hogy népi kezdeményezést indítnak. Rogán szerint a választások eredményével kapcsolatos kételyek eloszlatása miatt kellene visszamenőleges hatállyal módosítani a választási eljárásról szóló törvényt. Rogán az Index kérdésre nem tudott megnevezni olyan konkrét, a választási eredményt befolyásoló visszaélésről szóló információt, amely alátámasztaná az újraszámlálás szükségességét. Rogán indoklása szerint azonban akinek nincs vaj a füle mögött, annak támogatnia kellene a javaslatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!