Judit
3 °C
7 °C

A Fidelitasnak most sem sikerült megkapni az OVB pecsétjét

2002.06.12. 22:15
Csak a jogorvoslati határidő leteltével foglalkozik a Fidelitas népi kezdeményezésre vonatkozó beadványával az Országos Választási Bizottság. A testület szerdai ülésén úgy döntött, hogy nem tekinti újnak a Fidelitas módosított beadványát, ezért meg kell várni a 15 napos határidő végét. Az eredetileg Fidesz által felvetett kezdeményezés az áprilisi választás voksainak újraszámlálását indítványozza. A Fidelitas által benyújtott indítványhoz egyébként Orbán Viktor már rengeteg aláírt ívvel kívánt csatlakozni a polgári körök vasárnapi találkozóján.
A Fidelitas annak érdekében kíván népi kezdeményezést indítani, hogy az Országgyűlés - elismerve a választások legitim eredményét - törvényben rendelje el a szavazatok újraszámlálását. Ezt a beadványt múlt hétfői ülésén formai hiányosságok miatt nem hitelesítette az OVB, mert a benyújtott aláírásgyűjtő ívekről hiányzott az aláírást gyűjtő személy nevének kihagyott hely.

Szóban nem megy

A Fidelitas újabb beadványában közölte: nem kíván jogorvoslattal élni a testület korábbi döntése ellen, ám a bizottság tagjainak egy része úgy vélekedett, hogy mivel bárki jogorvoslattal élhet a múlt hétfői döntéssel kapcsolatban, meg kell várni a 15 napos határidő lejártát, és csak ezután lehet érdemben foglalkozni a beadvánnyal. A beadványt egyébként a Fidelitas jelen lévő alelnöke szóban kívánta módosítani a tárgyalás megkezdésekor. Szijjártó Péter annyiban szerette volna módosítani a beadványt, hogy az aláírásgyűjtő ív fejlécében a "helyi népi kezdeményezés" helyett "népi kezdeményezés" szerepeljen. A testület végül nem döntött arról, hogy lehet-e szóban módosítani a beadványt.

Számolják úgy, hogy ne befolyásoljon

Az OVB-hez írott beadvány szerint a Fidesz ifjúsági pártszervezete három kérdést szerepeltetne az aláírásgyűjtő íveken. Az egyik annak a kezdeményezésnek a támogatását tudakolja, hogy a parlament tűzze-e napirendjére a választási eljárásról szóló törvény olyan tartalmú módosítását, amely lehetővé teszi a 2002. évi, illetve az azt követő Országgyűlési választások szavazólapjainak megőrzését és levéltárba helyezését. A másik kérdés úgy szólna: támogatja-e, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a választási eljárásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy az OVB kapjon hatáskört a választási eredmények megállapításának alapjául szolgáló hivatalos iratok teljes körű vagy szúrópróbaszerű ellenőrzésére. A harmadik, az új beadványban megváltoztatott kérdés úgy szól, hogy támogatja-e, hogy az Országgyűlés törvényben rendelje el a 2002. évi országgyűlési választások szavazatainak ismételt, teljes körű megszámlálását oly módon, hogy annak eredménye sem befolyásolhatja vagy változtathatja meg a választások megállapított és közzétett, országosan összesített, legitim eredményét, és annak bármilyen joghatását.

Fidelitas: a jogszabályok nem tiltották

Szijjártó Péter az ülés után újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, a jogszabályok nem tiltották volna azt, hogy a népi kezdeményezésüket mostani ülésén érdemben tárgyalja a bizottság. Mint mondta: az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja azt a két képviselőtársával együtt benyújtott törvényjavaslatot, amely azt indítványozza, hogy a választójogi törvényt úgy módosítsák, hogy a választások szavazólapjait ne semmisítsék meg 90 napon belül, hanem azokat egy évig tárolják. A testület tartalmi és formai okok miatt megtagadta az Erzsébetligeti Polgári Kör Még kér a nép című népi kezdeményezése aláírásgyűjtési íveinek hitelesítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?