Friderika
12 °C
29 °C

A Fidelitasnak most sem sikerült megkapni az OVB pecsétjét

2002.06.12. 22:15
Csak a jogorvoslati határidő leteltével foglalkozik a Fidelitas népi kezdeményezésre vonatkozó beadványával az Országos Választási Bizottság. A testület szerdai ülésén úgy döntött, hogy nem tekinti újnak a Fidelitas módosított beadványát, ezért meg kell várni a 15 napos határidő végét. Az eredetileg Fidesz által felvetett kezdeményezés az áprilisi választás voksainak újraszámlálását indítványozza. A Fidelitas által benyújtott indítványhoz egyébként Orbán Viktor már rengeteg aláírt ívvel kívánt csatlakozni a polgári körök vasárnapi találkozóján.
A Fidelitas annak érdekében kíván népi kezdeményezést indítani, hogy az Országgyűlés - elismerve a választások legitim eredményét - törvényben rendelje el a szavazatok újraszámlálását. Ezt a beadványt múlt hétfői ülésén formai hiányosságok miatt nem hitelesítette az OVB, mert a benyújtott aláírásgyűjtő ívekről hiányzott az aláírást gyűjtő személy nevének kihagyott hely.

Szóban nem megy

A Fidelitas újabb beadványában közölte: nem kíván jogorvoslattal élni a testület korábbi döntése ellen, ám a bizottság tagjainak egy része úgy vélekedett, hogy mivel bárki jogorvoslattal élhet a múlt hétfői döntéssel kapcsolatban, meg kell várni a 15 napos határidő lejártát, és csak ezután lehet érdemben foglalkozni a beadvánnyal. A beadványt egyébként a Fidelitas jelen lévő alelnöke szóban kívánta módosítani a tárgyalás megkezdésekor. Szijjártó Péter annyiban szerette volna módosítani a beadványt, hogy az aláírásgyűjtő ív fejlécében a "helyi népi kezdeményezés" helyett "népi kezdeményezés" szerepeljen. A testület végül nem döntött arról, hogy lehet-e szóban módosítani a beadványt.

Számolják úgy, hogy ne befolyásoljon

Az OVB-hez írott beadvány szerint a Fidesz ifjúsági pártszervezete három kérdést szerepeltetne az aláírásgyűjtő íveken. Az egyik annak a kezdeményezésnek a támogatását tudakolja, hogy a parlament tűzze-e napirendjére a választási eljárásról szóló törvény olyan tartalmú módosítását, amely lehetővé teszi a 2002. évi, illetve az azt követő Országgyűlési választások szavazólapjainak megőrzését és levéltárba helyezését. A másik kérdés úgy szólna: támogatja-e, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a választási eljárásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy az OVB kapjon hatáskört a választási eredmények megállapításának alapjául szolgáló hivatalos iratok teljes körű vagy szúrópróbaszerű ellenőrzésére. A harmadik, az új beadványban megváltoztatott kérdés úgy szól, hogy támogatja-e, hogy az Országgyűlés törvényben rendelje el a 2002. évi országgyűlési választások szavazatainak ismételt, teljes körű megszámlálását oly módon, hogy annak eredménye sem befolyásolhatja vagy változtathatja meg a választások megállapított és közzétett, országosan összesített, legitim eredményét, és annak bármilyen joghatását.

Fidelitas: a jogszabályok nem tiltották

Szijjártó Péter az ülés után újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, a jogszabályok nem tiltották volna azt, hogy a népi kezdeményezésüket mostani ülésén érdemben tárgyalja a bizottság. Mint mondta: az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja azt a két képviselőtársával együtt benyújtott törvényjavaslatot, amely azt indítványozza, hogy a választójogi törvényt úgy módosítsák, hogy a választások szavazólapjait ne semmisítsék meg 90 napon belül, hanem azokat egy évig tárolják. A testület tartalmi és formai okok miatt megtagadta az Erzsébetligeti Polgári Kör Még kér a nép című népi kezdeményezése aláírásgyűjtési íveinek hitelesítését.