Viola
-5 °C
-2 °C

A MÉH-be viszi az MSZP-s szórólapokat a Fidelitas

2003.09.14. 16:20
A Fidelitas arra kérte vasárnapi tájékoztatóján híveit, hogy juttassák el hozzájuk az MSZP mostanában terjesztett szórólapjait, illetve brosúráit A Fidesz ifjúsági szervezete válaszul a szocialisták bejelentésére, miszerint háromszor verik vissza a Fidesz támadásait, jelezték, hogy háromszor váltják vissza a szórólapokat a MÉH-be, a befolyó pénzt pedig kisorsolják a beküldők közt, azt javasolva a nyertes gázszámláját rendezze belőle. .
Papírgyűjtési akciót indít a Fidelitas, MÉH-telepekre viszi az MSZP-nek a lakossághoz eljuttatott szórólapjait, brosúráit, hogy azokat újra lehessen hasznosítani - közölte Gyürk András a szervezet vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A szocialisták a kormány tevékenységéről szóló szórólapokat, brosúrákat juttatnak el az emberekhez. Akciójuk azt célozza, hogy "háromszor verjék el a Fideszt" - mondta a Fidelitas elnöke.

"Nem a zsömle kicsi, a szátok nagy"

Az MSZP kampánya "meg akarja győzni az embereket a régi szocialista igazságról, miszerint nem a zsömle kicsi, hanem a szájuk nagy" - fogalmazott Gyürk András. A papírgyűjtésről elmondta, az emberek közül többen a Fidelitashoz fordultak azzal a kérdéssel: mit csináljanak e brosúrákkal.

Kár a papírérrt

Általában úgy minősítették a szórólapokat, hogy az egy "kormányozni képtelen politikai erő pótcselekvése" - tette hozzá. "Voltak, akik úgy fogalmaztak, hogy ez egy primitív politikai agitáció. Megint mások azt mondták ezekre a füzetekre, hogy vádaskodások és rágalmak gyűjteménye. De mindenki, aki hozzánk fordult, és elhozta ezt a füzetet, egyetértett abban, hogy ez szemét, kár a papírért" - mondta Gyürk András. Tájékoztatása szerint arra kérik az embereket, küldjenek minél több ilyen brosúrát a Fidelitasnak. "Háromszor váltjuk vissza!" - hangsúlyozta. A papírgyűjtésből befolyt összeget kisorsolják a brosúrák beküldői között, és azt javasolják nekik, a pénzt fordítsák egy-egy havi gázszámlájuk törlesztésére.

Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke a kormány tevékenységéről szólva azt mondta, a kabinet 2003-ban nem emelte a minimálbért, cserbenhagyta az önkormányzatokat, emelte a gáz árát és növekednek a gyógyszerárak is. Király Nóra, a szervezet szóvivője kitért arra, hogy emelkedett a diákhitel kamata, "lerombolták" a lakáshitel konstrukcióját, a szülők többsége ma többet fizet a tankönyvekért és nem létesültek új kollégiumi férőhelyek.

"Az MSZP-t a hazugságok zavarják, a FIdeszt a tények"

Az MSZP-t a hazugságok és a rágalmak zavarják, míg - ahogy ma kiderült - a Fideszt a tények és a valóság - mondta az MTI-nek vasárnap Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, a párt elnökségi tagja. Újhelyi István szerint "eredetibb ötlettel is előállhatott volna a Fidelitas, hiszen a választási kampány idején a Fiatal Baloldal volt, amely hasonló gyűjtést indított, ám nagy különbség, hogy a kiadóját nem feltüntető fekete színű röplapok - a Fidesz mostani stratégiájához hasonlóan - akkor is rémhíreket terjesztettek".

Kiemelte: a választási kampányban azt állította a Fidesz, hogy az MSZP hatalomra kerülve eltörli a diákhitelt és bevezeti a tandíjat. Ezzel szemben a diákhitel felső határa 20 százalékkal emelkedett, míg 30 százalékkal nőtt a hallgatói normatíva összege, amit a Fidesz-kormány négy évig változatlanul hagyott. Újhelyi István kitért arra, hogy a kormány bevezette a 13. havi családi pótlékot, növelte a családi pótlék összegét, "amit az Orbán-kormány egy fillérrel sem emelt".

"Visszatérő hazugság"

"Jelentősen emelkedett az anyasági támogatás, és 700 ezerrel több diák kap ingyenes tankönyvet, mint Pokorni Zoltán minisztersége idején" - hangsúlyozta. "Ma is terjesztett rémhír, visszatérő hazugság, hogy leromboltuk a lakástámogatás rendszerét" - mondta, hozzátéve, hogy ezzel szemben a kabinet 30 százalékkal növelte a lakásépítési kedvezményt, és a "gazdagok által eddig igénybe vett" állami támogatást a kevésbé tehetősek vehetik igénybe.

"Tudjuk, hogy nem illik bele a Fidesz őszi stratégiájába a tényeket tartalmazó kiadványunk, de kérjük, engedjék, hogy annak tartalmáról a társadalom ítélkezzen" - mondta Újhelyi István.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!