Donát
-4 °C
2 °C

Február elején dönt a Fidesz az önálló indulásról

2001.01.23. 14:30
A Fidesz elnökségének tagjai között immár általánossá vált az a nézet, hogy nem köthető választási megállapodás a kisgazdákkal, mert a párt körüli botrányok a legnagyobb kormányzópárt esélyeit is rontanák a 2002-es választásokon. Az Index több forrásból megerősített információi szerint a Fidesz Telkiben, február 2-án, 3-án rendezendő kibővített elnökségi ülésén döntenek a megállapodás lefújásáról. Mindeközben a törvényhozásban hatfősre apadt a koalíciós többség, ezért a kormánypárti frakciók a szavazásokon intenzívebb részvételre fogják ösztönözni képviselőiket a koalíciós többség maradéktalan biztosítása érdekében.
Hivatalosan továbbra sem nyilatkozik egyetlen fideszes politikus sem a kisgazdapárt körüli botrányokról. Információink szerint ugyanakkor a legnagyobb kormányzópárt legfelső vezetése már eldöntötte: Torgyán József kisgazdapártja nélkül indulnak neki a 2002-es választásoknak. A legnagyobb kormánypárt vezetői ugyanis úgy látják: saját esélyeiket rontanák, ha a folyamatosan kétes ügyekbe keveredő kisgazdákkal közösködve készülnének a voksolásra.

A Fidesz szigorít
Konkrét, a frakciófegyelmet szigorító szabályokat még nem hozott a Fidesz, mivel az öt kisgazda képviselő kilépése óta még nem ülésezett a frakció, ám Halász János, a képviselőcsoport szóvivője feltételezi, hogy a biztos kormánytöbbség megóvása érdekében megszorítások várhatóak.

A képviselő szerint elsősorban a hétfői és keddi ülésnapokon várható, hogy a honatyák szigorúbb feltételek mellett kapják meg az utazáshoz, illetve a távolmaradáshoz szükséges engedélyeket. A szóvivő hangsúlyozta, a kisgazdafrakcióból kilépett öt képviselő egyértelműen jelezte, hogy a szavazásokon a kormánykoalíciót támogatják, így a kormányoldal hat főre zsugorodott többsége nem veszélyezteti a parlamenti többségüket.

Az MDF képviselői a leglelkiismeretesebben dolgoznak a parlamentben, éppen ezért semmi szükség szigorítást bevezetni - nyilatkozta az Indexnek Balsai István, az MDF parlamenti frakciójának vezetője. Tájékoztatása szerint csak a legritkább esetben maradnak távol a képviselőcsoport tagjai a szavazásoktól, és elmondható ugyanez a bizottsági munkáról is. Balsai úgy vélte, a koalíciós többség csupán formailag csökkent hatfősre, miután a kisgazdapártból távozók azt ígérték, lojálisak maradnak a koalícióhoz.

Február elején dönt a Fidesz a megállapodásról

Az Index több forrásból is megerősített információi szerint a Fidesz február 2-án, 3-án Telkiben tartandó kibővített elnökségi ülésén születik meg a testületi döntés arról, hogy egyedül áll-e neki a választásoknak a Fidesz. A vezető kormánypárt prominenseinek utóbbi hetekben tett nyilatkozatai szintén arra utalnak, hogy egyedül készül a választásokra a Fidesz. Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak csütörtökön úgy nyilatkozott: a kisgazdapárt gyenge láncszem, és egy esetleges megállapodáshoz a pártnak mindenképpen meg kellene erősödnie. Kövér László pedig a Magyar Nemzetnek fejtette ki: fel kell készülnie a Fidesznek az önálló indulásra.

Torgyán bízik a miniszterelnök kézfogásában

Torgyán József, kisgazda pártelnök, vidékfejlesztési miniszter nem kívánta ismét kommentálni a megállapodás elmaradásáról szóló sajtóhíreket. Minisztérium sajtósa útján azt üzente: nem változott a nézete erről azóta, hogy utoljára megszólalt ebben az ügyben, éppen ezért javasolta: korábbi nyilatkozatait tekintsük irányadónak.

Torgyán több sajtótájékoztatóján is kifejtette: nem egy, hanem több ciklusra köttetett koalíció 1998-ban, ráadásul a miniszterelnök már a kezét adta arra, hogy lesz választási megállapodás, így a pártnak nincsen félnivalója. Torgyán kifejtette: minden ellenkező híresztelés csupán találgatás, mert a magyar miniszterelnök szavatartó ember, és amire a kezét adta, az úgy is lesz.