Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A néppártosított Fidesz belső népszavazást is tervez

2003.04.03. 15:21
Az elnökség által szerdán elfogadott új alapszabály-tervezet szerint nyolc tagozata lesz a Fidesz-MPP-nek, de többet is létre lehet hozni. A helyi szervezetek az eddiginél nagyobb szerepet kapnak, jelölhetik a képviselőjelölteket, akikről aztán az országos elnökség dönt.
Nyugat-Európa néppártjainak alapszabályaiból is merített a Fidesz vezetése, amely úgy véli, Magyarországra most jutott el az 1950-60-as évek nyugati pártátalakítási hulláma. A Fidesszel több szinten is lehet majd azonosulni: Navracsics Tibor, az átalakítást levezénylő Orbán Viktor kabinetfőnöke szerint a "teljes azonosulás", a pártba való belépés mellett szimpatizánsként is kapcsolódni lehet a párt tevékenységéhez.

Nyitás minden réteg felé

Szájer József Fidesz-alelnök, ismertetve az elnökség által jóváhagyott új alapszabályt, három pontban foglalta össze az átalakítás lényegét. A demokratikus jelleg erősítése érdekében a "szélesen nyitott" Fideszhez állampolgárok és szervezetek is kapcsolódhatnak majd. Az európai párttá válás érdekében EU-s állampolgárok is beléphetnek majd a pártba, amely így hatékony nemzeti alapú politizálást tűzött ki célul az Európai Parlamentben. Az átalakítás harmadik eleme a Fidesz néppártosítása, ami minden társadalmi réteg felé nyitott szervezet kialakítását irányozza elő.

Politikai megbízottak helyben

A szervezeti átalakítás során megváltozik a megyei és a helyi szervezetek közötti erőviszony. A választókerületi csoportok ugyanis a jövőben maguk tehetnek javaslatot a körzet országgyűlési képviselőjének személyére, akit az országos elnökség aztán "elfogad". A helyi szervezetet egyébként Szájer szavai szerint "politikai megbízottként" általában a parlamenti képviselő vezeti majd. Jelentősen változik a párt felső vezetésének felállása is. A kongresszus az elnököt és két alelnökét választja majd meg, de mellettük egy nagy létszámú elnökség is működik majd, amelybe a tagozatok delegálják elnöküket, valamint az EU-képviselőcsoport vezetője is automatikusan taggá válik. Az operatív munkát egy harmadik elnökség látja el: az ügyvezető testület tevékenységében az elnökön és alelnökein kívül a választmány és a frakció vezetője is részt vesz.

Elektronikus népszavazás?

A tervek szerint a néppárttá váló Fideszben nyolc tagozat működik majd, de Szájer szerint továbbiak létrehozására is lehetősége lesz a tagságnak. A tudományos-művészeti-sport tagozat mellett lesz női, nyugdíjas, mezőgazdasági, falusi, alkalmazotti, környezetvédő és önkormányzati szerveződés is. A Fideszbe be lehet majd lépni a tagozatokon keresztül is. Fontos, országos kérdésekben az alapszabály elfogadása után lehetőség lesz belső népszavazás kiírására is azért, hogy egy-egy ügyben ne csak a párt vezetése alakítsa ki a Fidesz álláspontját. Szájer az Index kérdésére elmondta, hogy a népszavazás technikai lebonyolítására még nincsenek végleges tervek, de francia minta szerint elképzelhető, hogy elektronikus úton összesítenék a tagság szavazatait. Az elképzelés szerint a szavazás kezdeményezéséhez a "népszavazási törvényhez hasonlóan" egy még meg nem határozott számú támogató kell majd.