Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Fidesz csak tájékozódás után dönt a békefenntartókról

2003.04.24. 16:24
El a kezekkel Schmitt Páltól! - szólította fel a kormánypártokat Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPP alelnök-jelöltje. Az ellenzéki párt csütörtöki rendhagyó elnökségi ülésén nem született döntés az iraki békefenntartó közreműködéssel kapcsolatban. A Fidesz vezetése feltételeket ugyan nem szabott a parlamenti hozzájáruláshoz, ám több pontos tájékozódási igényt jelentett be, amely valószínűsíti, hogy nem lesz gyors döntés az Országgyűlésben az amerikai felkérésről.
A Fidesz-MPP csütörtöki kibővített elnökségi ülése után Pokorni Zoltán elmondta: felháborította, hogy a párt másik alelnök-jelöltjével szemben milyen indulatok csaptak fel a rivális politikai pártban. Pokorni szerint a szocialisták meglepő vehemenciával támadták Schmitt Pált, aki a héten jelentette be, hogy elfogadja Orbán Viktor meghívását a Fidesz élére, ugyanakkor megtartja a Magyar Olimpiai Bizottságban betöltött elnöki megbízatását.

Gyűlölet-félóra

Pokorni szerint azoknak, akik a "gyűlölet-félórát irányítják", tudniuk kellett, hogy hasonló sport funkciót tölt be Szekeres Imre a triatlon szövetségben, Baráth Etele szintén az egyik evezős szövetség vezetője, de tagként közreműködik a MOB munkájában Bakonyi Tibor vagy a fideszes Kósa Lajos is. El a kezekkel Schmitt Páltól! - hangoztatta Pokorni, hozzátéve, hogy szerinte a támadás csupán azt akarta megakadályozni, hogy Schmitt után más sportolók, művészek és értelmiségiek is csatlakozzanak a párthoz.

Mikortól van béke

A párt vezető testülete, amelynek tanácskozásán csütörtökön Mikola István, Matolcsi György volt miniszterek, valamint Aszódi Pál az egyik párttagozat szervezője is részt vett, nem hozott döntést az iraki békefenntartásban való magyar részvétellel kapcsolatban. Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője elmondta, hogy pártja nem kíván feltételeket szabni a parlamenti támogatáshoz, ám álláspontja kialakításához tájékozódni kíván az ügyben. A megfogalmazott kérdések szerint információt várnak arról, hogy jogilag mikor ér véget a háború, mi az EU állásfoglalása a békefenntartás ügyében, valamint, hogy a felkérés nyomán milyen konkrét javaslatot nyújt be a kormány.

Segítség az erőfeszítésekhez

Németh elmondta azt is: elvárják a kormánytól, hogy erőfeszítéseket tegyen az iraki demokratikus rendezés és a NATO egységének helyreállítása érdekében, valamint az ENSZ tekintélyének helyreállításáért. Mint mondta, ebben a Fidesz is segítséget nyújt a kormánynak. Mint ismeretes, a kormányoldal tervei szerint a pártoknak hétfőre kellene kialakítani álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés. A Fidesz vezetése bírálta a kormányt, amikért a paksi üzemzavarról nem adott tájékoztatást a közvélemény számára, valamint bejelentette, hogy nem támogatja a kórháztörvény tervezett módosítását.