Mátyás
-6 °C
1 °C

A Fidesz döntött az egyéni képviselőjelöltekről

2005.12.10. 14:49
Jelöltjei több mint negyven százalékát lecserélte a Fidesz az előző választások óta. Arról, hogy az MDF-ből kifelé tartó Gémesi György a Fidesz pártszövetségese, a kereszténydemokraták jelölésével indulhat Gödöllön, de erről még nincs döntés.
A Fidesz országos választmánya a 176 egyéni választó körzet 152 egyéni képviselőjelölt személyéről döntött szombati ülésén, 24 választókörzetben a KDNP-vel és az MKDSZ-szel közös jelöltet indít a Fidesz - mondta a választmányi ülést követően Rogán Antal kampányfőnök. A KDNP-MKDSZ megállapodás végleges aláírása még nem történt meg, így a további 24 jelöltről januárban születik döntés. A 152-ből 64 új képviselőjelölt - tette hozzá Rogán Antal. Arra a kérdésre, hogy azokat cserélték-e le, akik nem nyertek 2002-ben, Rogán Antal azt válaszolta: volt ilyen elv, de több helyen mérlegelték azt is, ha a helyi képviselő más okok miatt nem akart indulni, vagy a helyi emberek, az újjáalakult szövetségi szervezet javasolt más jelöltet.

Gémesi helyét még nem adták ki

A KDNP és az MKDSZ bír a jelölés jogával a gödöllői, illetve a pásztói választókörzetben, ahol Gémesi György és Sisák Imre MDF-es képviselők indulnak. Arra a kérdésre, azonban, hogy ezek szerint Gémesi György és Sisák Imre nem közös képviselőjelöltként indul, a kampányfőnök azt válaszolta: "én ezt nem mondtam", megismételve, hogy a KDNP és az MDKSZ jelöl a gödöllői és a pásztói körzetben.

Rogán Antal hangsúlyozta: a helyi szervezetekkel szinte teljes egyetértésben alakultak ki a jelölések. Augusztusban indult el a jelölési eljárás, ezt követően a helyi szervezetek kialakították az álláspontjukat, majd a választókerületi szervezet összessége foglalt állást, ez került a Fidesz elnöksége illetve választás-előkészítő bizottság elé, amely javaslatot tett az országos választmánynak. A kampányfőnök szerint így elmondható: minden jelölt bírja a helyi szervezetek támogatását.

Tanáruralom

A párt honlapján közzétett tájékoztatás szerint (a képviselőjelöltek teljes listája itt tekinthető meg) a 2006-os indulok 58 százaléka már a 2002-es országgyűlési választásokon is megméretette magát, a többiek először indulnak körzetükben. A jelöltek foglalkozás szerinti megoszlása azt mutatja, hogy legtöbben (26 százalék), az oktatás-nevelés területén tevékenykednek, őket a jogászok követik (18 százalék), majd a mérnökök (13), végül a közgazdászok (10) és az orvosok (9 százalék) jönnek. A képviselőjelöltek életkor szerinti megoszlása jól mutatja, hogy legtöbben a középkorúak köréből kerülnek ki, életkoruk 45-60 év között mozog (49 százalék), őket követik a 30-45 év közöttiek (41 százalék). A legfiatalabb jelöltek a 18-30 évesek, akik a mandátumért indulók csupán 2 százalékát teszik ki, míg a 60 év feletti korosztály 8 százalékban képviselteti magát az egyéni képviselőségért folyó megmérettetésben.