Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Beelőzött a Fidesz?

2001.05.31. 12:51
Bár a különbség még a hibahatáron belül mozog, a TNS Modus frissen közzétett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz népszerűsége némileg magasabb, mint a szocialista párté. Jelenleg a biztos pártválasztók 44 százaléka a nagyobbik kormánypártra, 43 százaléka pedig az MSZP-re voksolna. Amennyiben az elmúlt év trendje nem változik, a különbség jelentősebbé válhat. A TNS csupán a két nagy parlamenti párt és a kisgazdák viszonyát vizsgálta.
A szocialista párt politikailag nem profitált a Fidesz és a kisgazdák tavaly ősz óta húzódó konfliktusából, sőt, a Fidesz legutóbbi időkben tapasztalható megerősödése szemmel láthatóan immár az MSZP rovására történik - állapítja meg a TNS Modus. A két párt potenciális szavazóbázisa kiegyenlítődött, a szocialisták előnye elfogyott, és mint azt más közvélemény-kutatások eredményei is jelezték, a Fidesz némi előnyre tett szert. A legfrissebb adatok szerint a biztos szavazó pártválasztók közül a Fideszre 44, az MSZP-re pedig 43 százalék voksolna.

A grafikon megtekintéséhez kattintson a képre
forrás: Figyelőnet
A népszerűségi mutatók változásának hátterében a politikai elemzők szerint többek között a Fidesz és a Független Kisgazdapárt viszonyának megváltozása áll. A koalíciós partnerek között a feszültségek különösen a múlt év októberében erősödtek fel. Ekkor pattant ki Székely Zoltán megvesztegetési botránya, majd néhány nappal később, október 17-én - az Agrárinnovációs Kht. körül napvilágot látott korrupciógyanús ügyletek. Nem kisebb feltűnés kísérte a Torgyán-villa ügyét, illetve az év elején kirobbanó kazettabotrány, melyet a kisgazda "reformkörök" megjelenése, Torgyán József latin-amerikai útját megszakító gyors intézkedései, kulcsemberek "fővesztése" kísért.

A legnagyobb kormányzópárt eleinte visszafogottan reagált a kisgazdapárt körül kialakult botrányokra, és népszerűsége a kisgazdákkal együtt zuhant. Februárban már nyíltan felléptek koalíciós partnerük ellen - Orbán február 7-i rádiónyilatkozata, majd a "D-napként" emlegetett február 8-ai fordulat, Torgyán nyílt megbuktatása az agrártárca éléről - amelynek köszönhetően a Fidesz népszerűségi indexe ezekben a hetekben folyamatos emelkedésbe kezdett.

Némileg népszerűbbek a szocialisták a férfiak körében, míg a nők inkább a Fideszt részesítik előnyben. A pártszimpátia életkor szerinti megoszlásában mind a 18-29, mind a 30-39 éves korosztály inkább a nagyobbik koalíciós pártra voksolna, míg az MSZP határozottan népszerűbb az idősebb szavazók körében. Míg a nyolc általánost, illetve a szakmunkásképzőt végzettek inkább a szocialisták táborát erősítik, addig a magasabb iskolai végzettségűeknek a Fidesz szimpatikusabb. A TNS Modus vélekedése szerint mivel elsősorban a fiatal diplomások alkotják a véleményformálók táborát, az, hogy körükben nő a Fidesz népszerűsége, a lakosság egészének véleményét is előre jelezheti.

A TNS Modus kutatásáról
A hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel szemben, amelyek egy adott hét vagy például öt nap alatt felvett adatokkal dolgoznak, a TNS Modus az év minden napján végez felmérést. Hetente 250 embert kérdeznek meg, az ország 135 településén. Az adatfelvétel sajátosságából adódóan lehetőség nyílik az ún. "görgetett átlagok" számítására is, amely az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére is alkalmas. A fenti felmérés egyrészt a 2000 márciusa óta az elmúlt 60 hétben felvett 15 ezer, másrészt az idén a 20. hétig lekérdezett 5 ezer fős adatbázisban elvégzett elemzés eredményeit tárgyalja.