Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Fideszes apátia a Rekkben

2006.04.10. 08:36
Az újpersti Rekkbe szervezte választási központját a Fidesz, ahol Vikidál Gyula és Wittner Mária csalást kiáltott. Orbán pártelnök végül nem a választási eredményt kérdőjelezte meg, hanem harcba küldte csapatait. Riport a Rekkből.

Négy évvel ezelőtt a Millenáris parkba, most, némileg meglepő módon, az újpesti Rekkbe (volt MEO-ba) szervezték a Fidesz "eredményváró központját". A liberálisok által már bejáratott egykori MEO (ahol az SZDSZ a 2002-es önkormányzati választásokat és Demszky negyedik győzelmét ünnepelte) vasárnap este leginkább az unalom háza volt. Sokmindent elárul, hogy a helyi büfében mindössze harminc üveg minőségi – Tiffán- és Légli- – bor fogyott, hiába kínálgatta maga a borász és Baranya megyei Fidesz-elnök Tiffán Zsolt.

A Fidesz kampányközpontjának szervezése olyan, mintha lelkes önkéntesek dobták volna össze, a rendezvény hangulata pedig mindvégig meglehetősen lapos volt. Az urnazárás utáni pillanatokban még örültek a Fidesz-hívek. Több potentát a jól sikerült mozgósításnak tudta be a viszonylag magas részvételt. Konkrét nyilatkozatra csak Rákay Philipet, a Fidesz-rendezvények konferansziéját sikerült rábírnunk.

"Nem hiszek a közvélemény-kutatásoknak. 2002 óta nem" – mondta Philip. Nem tudta megjósolni, hogy a magas részvétel ezúttal kinek kedvez, viszont a demokrácia ünnepének nevezte a magas részvételt.

Elbújtak

Amikor kezdenek érkezni az eredmények, elbújnak a Fidesz nagyágyúi. Csak néha bukkannak föl, akkor is a tévéseknek nyilatkoznak. Mi szopóágon voltunk.


Nézze meg képeinket!

A közönség egyre türelmetlenebbül Orbánra vár. Minket érdekelt volna az is, hogy mi történik közben a többi párttal, de a nagy kivetítő irányítója mindig csatornát váltott, amikor az SZDSZ vagy az MSZP került szóba. A sajtóteremben pedig csak hang nélkül lehetett nézni a plazmatévét.

Ezen az estén a Fidesz-vezérek főhadiszállása nem a Rekk első emeleti nagyterme vagy a második emeleti sajtóterem, hanem az első emelet alatti szavazatszámláló központ. Itt rendezkedtek be, még a munkatársak közül se mehet be mindenki. Forrásunk szerint, mint meg is írtuk, sms-ben érkeznek a kódolt üzenetek a szavazókörökből, de végül nem szivárog ki semmi, csak annyit sikerül megtudni, hogy mindenki ott van, aki számít. Rogán kampányfőnök éppúgy, mint Deutsch-Für kommunikációs igazgató vagy Schmitt alelnök. A központ tehát létezik, de csak a bennfentesek tudják, hogyan. Mindenesetre nem kérdőjelezik meg végül a választási eredményeket, ami arra engedhet következtetni, hogy hasonló eredményre juthattak.

Találka a vécében

Wittner Mária, akivel először a vécében találkoztunk, még annak a hivatalos verziónak van a birtokában, hogy csalások történtek, az egyik kivetítő előtt arról diskurál, hogy a szocialisták csaltak, csalnak és csalni fognak. Ez a szemlélet a többiekben is él, Vikidál Gyula például, amikor még csak kis hányadát dolgozták fel a szavazólapoknak, azt üvölti, hogy csalás történt, mert ő ötvenhárom százalékra számított (kezdetben ezt viccből mondta, de mikor egyre húztak el a szocik, elhallgatott).

Ahogy jön fel az MSZP, egyre többen drukkolnak az eddig gyűlölt MDF parlamentbe kerüléséért. Sose gondoltam volna, hogy így lesz, hangzik a drukkerek egyöntetű álláspontja. az egyik kivetítő előtt. Ha egy fideszes győzelmét jelentik be a tévék ujjonganak, ha egy szocialistát szolidan nemtetszésüket fejezik ki. Ez így megy egész este. Még akkor sem tűnik egy megvert pártnak a Fidesz, amikor mindenki már a párt rossz szerepléséről beszél. Pedig az adatok olykor a Hír TV-n is láthatóak, mégis a drukkerek, ha egyre kisebb lelkesedéssel is, de bíznak a lehetetlenben.

Orbánt belopták

Orbán kilenckor érkezik, tudjuk meg. Aztán a kilencből tíz, végül tizenegy lesz. A bevonulást nem rögzítheti senki. Állítólag belopták valami rejtett kapun, bár a stábja szerint a főbejáraton érkezett. A kivetítőkön Gyurcsány beszédét adják, a Fidesz-szimpatizánsok néha pfujolnak, egyszer fasisztát kiáltanak Gyurcsány szónoklata hallatán. Orbán végül negyed tizenkettő után kezdi sajtótájékoztatóját. Harcot hirdet a győzelemért, csapatait a harctérre rendeli, hogy a következő fordulóban még többen voksoljanak. Kérdezni nem lehetett.


Klikk a képre!!

Az Index riportere végül becserkészte a pártelnököt.

"Minek tulajdonítja az eredményt?"

"Ezt talán más körülmények közt kellene megvitatni."

Orbán-elnök szavai után a közönség kezd elszivárogni. Bár vannak az utcán is drukkerek, a tervezett utcabál elmarad. A fiúk hazakísérik a lányokat, és remélnek.