Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pokorni: törvénytelen, de jól szervezett szocialista kampány

2002.06.15. 17:40
Szervezettség és mozgósítás terén alulmaradt a Fidesz a választásokon a többször törvénytelen módszerekkel is kampányoló szocialistákkal szemben - értékelte a választásokat a párt rendkívüli kongresszusán Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke. A kongresszuson módosították a párt alapszabályát is.
Fidesz a politikai szintű küzdelmet megnyerte, ugyanakkor a választásokon a szervezettség és a mozgósítás terén a szocialistákkal szemben alulmaradt - értékelte a kampányt Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke, aki szerint az ország nagy része narancssárga, csak éppen a kormány vörös.

A Fidesz XV. rendkívüli kongresszusán szombaton Budapesten elmondott beszámoló szerint számos helyen megsemmisítő erejű volt a Fidesz győzelme, éppen olyan megsemmisítő erejű, mint amilyen a vereség volt Budapesten, Komárom - Esztergom Megyében vagy Hevesben.

A választási vereség oka Pokorni szerint többek között az Orbán -Nastase megállapodás körül kialakult hisztéria volt, ami - a pártelnök szavai szerint olyan sokkot okozott, amelyet nem hevert ki a Fidesz.

Támogatók
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke a Fidesz és az MDF felelős kötelességének nevezte, hogy megteremtsék az együttműködés jövőjét és megalapozzák a bölcs előrelátás, a távlatokban gondolkodás képességét. A Fidesz-MDF összefogás most hatékonyabb lehet, mint valaha, ehhez megvan az erőnk, a hitünk, a hátterünk és a jövőnk - fogalmazott. Dávid szerint a polgári oldal bölcsebbé válhat attól, hogy újragondolja, mit tehetett volna jobban, vagy másként az elmúlt négy évben.

Wim van Velzen, az Európai Néppárt alelnöke szerint Brüsszelben is osztoznak a Fidesz kiábrándultságában, hiszen csak néhány száz szavazaton múlt a választási győzelem. A polgári körök mozgalma támogatásra méltó kezdeményezés, mert alkalmas a politikai életet testközelbe hozni az állampolgárok számára - jelentette ki a holland kereszténydemokrata politikus.

Törvénytelen módszerekkel?

A pártelnök hosszan elemezte az ellenfél negatív kampányát és azt állította: az MSZP a kampánycsend, sőt a választás napján is folytatta az agitációt a választók további tömegeit víve el az urnákhoz, nem csupán erkölcsileg vitatható, de sok esetben törvénytelennek bizonyuló módszerekkel. Sokan felvetik, folytatta, hogy az MSZP és az SZDSZ a magyar demokrácia történetében soha nem tapasztalt durva, mocskolódó negatív kampányával szemben hiba volt az a tisztességes, csak a jövőre és a pozitív üzenetekre koncentráló kommunikáció.

Sokan felvetetik, hogy már az első forduló előtt ütköztetni kellett volna a szocialisták programjával saját elképzeléseinket - mondta a pártelnök, aki viszont úgy véli, nem tudtak volna 2,5 millió embert a polgári oldalra állítani, ha részt vesznek abban a sárdobálásban, amelybe bele akarta kényszeríteni őket a két baloldali párt és a média jelentős része.

A pártelnök szerint, ha a Fidesz nem változtat jelenlegi szervezettségi szintjén, akkor a következőkben is alulmaradhat. Mint mondta: a Fidesznek nyitnia kell. Pokorni Zoltán bejelentette, hogy a beszámolóról történő szavazást egyben személyével szembeni bizalmi voksolásnak is tekinti. A beszámolót a kongresszus elfogadta.

Elnökségi tagság Orbánnak

A Fidesz szombati kongresszusán a beszámolók mellett módosították az alapszabályt is. Ennek lényege, hogy a következő négy év során a párt miniszterelnök-jelöltje, illetve volt miniszterelnöke automatikusan teljes jogú tagja lesz az elnökségnek. Az alapszabály-módosítás célja továbbá, hogy gördülékenyebbé váljon a párt tagfelvételi mechanizmusa. A módosítást 437 igen, 21 nem és 16 tartózkodás mellett fogadták el.

Orbán beszéd: győzelem és szalonnás tojás
Minden idők legsikeresebb kampányát tudhatja maga mögött a Fidesz, hiszen soha nem volt a pártnak, illetve a polgári oldalnak akkora támogatása, mint a mostani voksolásokon - vélekedett a Fidesz kongresszusán Orbán Viktor volt miniszterelnök. Orbán Viktor arra azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő egy anekdotát idézett fel Dembinszky tábornokról, aki egy kétes kimenetelű csata előtt megkérdezte a tábori patikust, mi a legerősebb gyógyszer, mire a szakember úgy felelt: a győzelem. A volt miniszterelnök szerint a csatának nincs vége, annak folytatásához maradt elég erejük, sőt egyre többen vannak.

A nagytőke maga

Orbán Viktor minden idők legkorruptabb időszakának nevezte az 1994 és 1998 közötti időszakot, hangoztatva, hogy nem a néhány korrupciós botrányra gondol, hanem az akkori kabinet szemléletére. A volt miniszterelnök ugyanis úgy gondolja, nem mindegy a kabinet ki mellett áll, a polgárai mellett, vagy a nagy tőke pártján. Orbán úgy gondolja: most nem a nagytőke oldalán álló kormány alakult, hanem maga a nagytőke alakíthatott kormányt. Az ország államformája, immár nem Magyar Köztársaság, hanem Magyar Részvénytársaság - fejtette ki álláspontját az ex-kormányfő. Ennek ékes bizonyítékának nevezte, hogy első intézkedései egyikeként a Medgyessy-kabinet eltörölte a tőkejövedelmek után fizetendő adót.

Happy End versus talált pénz

Orbán Viktor nehezményezte, hogy törvénytelen eljárásokba kezdtek a hatóságok olyan cégek ellen, amelyekkel az elmúlt négy esztendőben törvényes szerződésben állt a kabinet. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek az ügyek is azt mutatják, pártérdekeket szolgál a rendőrség. Orbán arra is figyelmeztetett, hogy a "koncepciós eljárások folytatódni fognak".

Az ország gazdasági helyzertét jónak ítélte, s cáfolta, hogy üresen hagyták volna az államkasszát, emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi tárca pedig épp a napokban "talált" háromszázmilliárd forintot.

Elkötelezett disznók, távozó vendégek

Arra buzdította párttársait, hogy a parlamentben fogadjanak el minden olyan javaslatot, ami az embereknek pénzt juttat. Úgy vélte: a közalkalmazottak a bérrendezés után döbbenek majd rá, hogy becsapták őket, ennek ellenére hozzá kell járulni a tervekhez. Hangsúlyozta, a hozzájárulás nem jelent elkötelezettséget, hiszen a szallonás tojáshoz a tyúk csak hozzájárul, míg a disznó elkötelezi magát.

Orbán a polgári körökkel kapcsolatban úgy fogalmazott azoknak nem kell párttá alakulnia, hiszen e körök tagjai jellemzően már tagjai valamely polgári pártnak. Orbán remélte, hogy sikeresek lesznek és azzal a portugál mondással búcsúzott híveitől, hogy a vendégek mindig örömet okoznak, ha nem érkeztükkel, akkor a távozásukkal.