Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az MDF-nek kevesebbel is be kell érnie

2001.06.16. 14:30
Ismét Várhegyi Attilát, a kulturális tárca politikai államtitkárát választotta elnökének a Fidesz Országos Választmánya szombaton. A testület alakuló ülésével lezárult a nagyobbik kormánypárt tisztújítása. Néhány nap múlva tárgyalja a Fidesz elnöksége az MDF választási együttműködésről szóló ajánlatát. Információink szerint a fórumnak a szövetség megkötéséhez jócskán vissza kell vennie az elképzeléseiből, ha meg akar állapodni.
Várhegyi Attila
A Fidesz Országos Választmánya szombati zárt ülésén, egyedüli jelöltként ismét Várhegyi Attilát, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkárát választotta elnökének. A testület alelnökének választották a Fidelitas delegáltját, Dobó Lászlót, aki a szegedi önkormányzatban frakcióvezető-helyettes, Rubovszky György képviselőt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség jelöltjét, Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkárt, Répássy Róbertet, Szita Károlyt és Balsay Istvánt. Ezzel az aktussal lezárult a Fidesz tisztújítása, amelynek során a megyékben és helyi alapszervezetekben új vezetőséget választottak. A héttagú Választási Egyeztető Bizottságba az országos választmány Áder János házelnököt és Németh Zsolt külügyi államtitkárt választotta.

Az MDF-nek kevesebbel is be kell érnie

Jövő csütörtökön, a tavaszi ülésszak lezárása után veszi napirendjére a Fidesz elnöksége az MDF 2002-es választási együttműködésről szóló ajánlatát. A fórum 44 egyéni és listás helyet szeretne, ám értesüléseink szerint a nagyobbik kormánypárt ennél jóval kevesebb, egyes információk szerint 33, más értesülések szerint 22 helyet kínál majd fel a Dávid Ibolya vezette pártnak. Ennek egyik oka, hogy a 44 képviselői hely aránytalanul sok, a körülbelül 2 százaléknyi szavazótáborral rendelkező pártnak, a másik pedig, hogy a Fidesz május elején már választási megállapodást kötött a Fidelitasszal és az MKDSZ-szel, így nem maradt 44 "szétosztogatni " való hely.

Mint ismeretes az MDF-fel kötendő választási megállapodás már tavaly óta húzódik. Még decemberben, Kövér László elnöksége idején tett ajánlatot a Fidesz a fórumnak 20 képviselői helyről, ám ezt Dávid Ibolya pártja elfogadhatatlanul kevésnek tekintette, és kijelentette, hogy önállóan készülnek a választásokra. A mostani, 44 képviselőről szóló ajánlat bejelentését követően az MDF vezetői úgy nyilatkoztak: nem hajlandók kompromisszumokra, a parlamentbe jutáshoz azonban minden bizonnyal meg kell elégedniük a nagyobbik kormánypárt ajánlatával.